portal o vinu

Vino bi moglo zamijeniti pivo kao omiljno muško piće, ako je suditi prema najnovijim francuksim rezultatima istraživanja.

Pripadate li i vi onim muškarcima koji svoj dan najradije završe hladnim pivom i grickalicama, "sparkirani" ispred televizora? Ako želite poboljšati svoje zdravlje i osigurati dug život, pivo zamijenite čašom dobrog vina. Naime, istraživači Sveučilišta Paris Ouest Nanterre La Defense i Bordeaux Segalen su ustanovili kako umjerena konzumacija vina može sniziti rizik od bolesti srca i raka kod muškaraca!

Do ovog su zaključka stigli nakon što su proučavali više od 35.000 muškaraca starih između 40 i 65 godina kroz razdoblje od 28 godina. Kada su sagledali samo muškarce koji su uglavnom konzumirali vino, utvrdili su kako je rizik od umiranja zbog bolesti srca bio 40 posto niži. Također, rizik od raka pluća, ustiju, usne šupljine, larinksa, mjehura i rektuma bio je 20 posto niži. Istraživanje je objavljeno u časopisu British Medical Journal.

Na koji način vino sprječava bolesti?

Čemu zahvaliti zaštitni učinak vina? Najčešće govorimo o zdravstvenim dobrobitima crnog vina, jer je ono bogato flavonoidima i drugim antioksidansima. Primjerice, resveratrol je polifenol koji sprječava oštećenje krvnih žila, snizuje razinu lošeg kolesterola i sprječava stvaranje krvnih ugrušaka. Ujedno štiti od upala i šećerne bolesti.

Ako ste mislili da je vino korisno samo za pripadnike snažnijeg spola, prevarili ste se. Jeste li znali da je rizik za obolijevanje od demencije 40 posto niži kod žena koje redovito konzumiraju čašu crnog vina? Potvrdili su to i rezultati istraživanja prema kojem starije dame koje redovito piju vino uspješnije rješavaju križaljke od svojih vršnjakinja koje ne preferiraju alkohol.

Ono što je važno zapamtiti vezano uz ovu studiju jest da samo umjerena konzumacija alkoholnih pića može imati zaštitni utjecaj po zdravlje. To znači: do dvije čaše vina dnevno kada su muškarci u pitanju. Jeste li već popili svoju mjeru danas?

vinarija.com