portal o vinu

U britanskom Decanteru objavljen je popis 50 najboljih vina koja su kušali prošle godine. Prvak je iz Španjolske a u deset najboljih su još četiri španjolska vina te vina iz Argentine i Italije, Južnoafričke republike, Francuske i Australije.

Faustino I, Gran reserva 2001. iz španjolske vinske regije Rioja, vino je koje je najviše oduševilo kritičare britanskoga vinskog časopisa Decanter pa su ga uvrstili na prvo mjesto liste 50 najboljih vina koja su kušali tijekom 2013. godine. Riječ je o mješavini lokalnih sorti tempranillo, graciano i mazuelo, a vino opisuju kao dragulj u cjenovnom rangu između 130 i 180 kuna.

"Suzdržanog je mineralnog stila s finim taninima. Mladalačko i svježe vino, ženstveno i složeno, slasno, dekadentno, živahno i s okusom koji dugo traje u ustima" – zapisali su Decanterovi ocjenjivači. Gran reserva u Španjolskoj znači da je vino u bačvama odležalo najmanje 18 mjeseci i još najmanje tri godine u boci.

Regija Rioja je na sjeveroistoku Španjolske. Ime je dobila po rijeci Oja (Rio Oja) i poznata je po odličnim crnim vinima. Najznačajnija je sorta tempranillo koja je španjolski vinski ponos. Daje fina mlada vina, ali i odlična odležana u drvenim bačvama s aromama vanilije, duhana i jagoda. Uzgajaju je i u drugim španjolskim regijama poput La Manche ili Ribere del Duero, gdje je zovu tinto fino, te u francuskom Languedoc-Roussillonu, Kaliforniji, Australiji… U Faustinu I Gran reservi tempranilla je 85 posto. Oba preporučuju uz tjestenine te manje začinjena jela od gljiva i mesa.

Mješavina sorti, ali cabernet franca, cabernet sauvignona i malbeca, drugoplasirano je Decanterovo vino Santa Ana Unánime iz slavne argentinske vinske regije Mendoza. Podregija San Carlos smještena je ispod impresivnih vrhova Andi, a vinogradi su posađeni na oko 1000 metara nadmorske visine. Svakog dana ondje se jako sunce izmjenjuje s nižim noćnim temperaturama što grožđu omogućuje da lijepo sazrije, a zbog vjetrova s Anda zadrži i kiseline pa su vina prilično jaka, ali istodobno svježa. Dominantna sorta u regiji je malbec, koji je podrijetlom vjerojatno iz sjeverne Burgundije, ali u Francuskoj se danas najviše uzgaja na jugozapadu, u oblasti Cahors. U toj je regiji i vinarija Finca la Celia čija su vina dostupna i kod nas.

Trećeplasiran je Rosso di Montalcino 2010. toskanske vinarije Pian dell'Orino. Rosso je "mlađi brat" slavnog Brunella di Montalcino. Oba su od sorte sangiovese, a vinarija radi prema biodinamičkim pravilima, bez umjetnih gnojiva i pesticida u vinogradu te bilo kakvih dodataka, osim vrlo malo sumpora, u podrumu.

Na listu najboljih vina Decanterovi su kušači uvrstili redom južnoafrički Chenin blanc Cartology 2011. još četiri "španjolca", iz Andaluzije, dva iz Rioje te iz Bierza na sjeverozapadu zemlje, iznad Portugala. Prvi "francuz" je tek deveti, vino iz doline Rhone Crozes-Hermitage Cuvee Alberic Bouvet 2010. vinarije Giles Robin, a deseti je "australac", Crni pinot 2010. vinarije Paringa iz državi Victoria. U Engleskoj stoji između 450 i 550 kuna, a svima koja su ocijenjena bolje od njega cijena je između 90 i 270 kuna. Skuplje ne zači uvijek i bolje.

Ivo Kozarčanin [ vino.hr ]