Ne tako davno, unazad desetak godina, u veljači i ožujku je na tržištu je bilo teško pronaći prošlogodišnju mladu Graševinu, skladno posloženu i spremnu za uživanje. Međutim, svjesnije i savjesnije vinogradarenje i prateći tehnološki iskoraci u podrumu omogućili su nam da ranije no ikad uživamo u kompletnom vinu, ne tek nekom poluproizvodu za kojim smo nestrpljivo posegnuli.

Buhačeve su Graševine tako uspješno popunile prazni prostor svježih i lakših istočno slavonskih mladih vina, na vrijeme nam dajući do znanja na što možemo računati kada se s protekom vremena sunce počne približavati zenitu. 2013. je nježne slamnato žute boje, koja se zahvaljujući nižem alkoholu hitro slijeva niz čašu. Izraženog je intenziteta mirisa i iznenađujuće otvorena s obzirom na godište. Opojni cvjetni mirisi, iscrtavaju obrise karaktera podebljanog s punoćom tek dozrelog žutog voća, punog prirodne energije ploda u razvoju. Svježi i zelenkasti dio mirisnog spektra pojavljuje se kroz arome korijena celera. Svježina i preciznost na nosnicama ostavljaju svoj potpis, dok je stisak discipline omekšan postojanim cvjetno-voćnim dijelom. Niz grlo se slijeva lagano i svježe kao logičan nastavak olfaktornih impresija s dobro ublaženim živahnim rubovima gotovo pa spužvasto sjedajući na jezik i nepce u čemu je svakako pomogao i lagani ostatak sladora, neprimjetan u cjelini sa sortnom mikrogorčinom (sasvim dovoljnom za strukturu vina) i srednje dugim završetkom.

Skladno je i razgovijetno, predstavlja se bez zadrške stoga je preporuka za pristup s dozom opreza kako ga ne bi podcijenili u dotjeranosti, i to ne u smislu kakvog većeg vina već upravo vina u svojoj cjenovnoj kategoriji koje baca rukavicu u lice i dvostruko skupljim konkurentima.

Vinska karta

  • Vrsta: Mirno suho bijelo vino
  • Sorta: Graševina
  • Berba: 2013.
  • Regija: Istočna Slavonija
  • Proizvođač: Vino Buhač, Obrt za P.I.P.
  • Najbolje pristaje uz: Pohani šaran, pečenice i restani krumpir, hladni naresci
  • Temperatura posluživanja: Oko 12 ºC
  • Cijena: Oko 3 EUR
gastro.hr