Cosecheros y Criadores, Moscatel Infinitus 2012 ulazi u kategoriju 'vrijednost za novac'.

Za kojom god cjenovnom kategorijom i regijom posegnuli (osim iznimnih dijelova svjetske reputacije) Španjolska je nepresušan izvor vina u kategoriji "vrijednost za novac". S obzirom na količinu proizvodnje dobar dio tih vina nastane u gotovo pa industrijskim uvjetima proizvodnje gdje su visokotehnološke manipulacije češće pravilo nego iznimka. Ali uzimajući u obzir čak i tu činjenicu, ne može se ne primijetiti da često ta njihova masovinija vina imaju više smisla, naravno u vlastitom kontekstu, nego neka od "terroir" vina kojih su puna usta. S druge strane, potrošaču koji poseže za vinom od 3 Eura mislim da je najmanje bitno je li netko intervenirao u neku od sastavnih komponenti vina.

Ono što je najvažnije je da publika bude zadovoljna nakon ispijanja vina-proizvoda. A svoju klijentelu bi tako moglo pronaći i ovo "disco" vino spremno za noćni klub i neonsku rasvjetu. U čaši je korektne svijetlo žute boje sa suzdržanijim muškatnim aromama i s umjerenom dozom lisnate aromatske svježine (kao da je pomiješan s bijelim Sauvignonom) dok se od voća može izdvojiti slatkasti ananas i jabuka, pomalo netipično za sortu.

Tanjeg je tijela i napadne slatkoće s umjerenom protutežom i dobrom kiselinom koja je tek djelomično povezana u cjelinu i koja samostalno ispire gutljaj. Vino koje će te brzo popiti i još brže zaboraviti, kao stvoreno za trenutke kada je samo vino na zadnjem smjestu i kada se koristi kao neobavezni dodatak razgovoru. Iskoristivo je i kao pratnja za slatke kolače na bazi sira servirane na završetku obiteljskog piknika.

Vinska karta

  • Vrsta: mirno slatko bijelo vino
  • Sorta: Muškat bijeli
  • Berba: 2012.
  • Proizvođač: Cosecheros y Criadores
  • Najbolje pristaje uz: samostalno, sitni pikantni zalogaji istočne kuhinje, torta od sira
  • Temperatura posluživanja: 10-12 ºC
  • Cijena: oko 3 EUR
Davor Barać [ gastro.hr ]