portal o vinu

Izvoz crnogorskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u prvih šest mjeseci ove godine povećan je 40 posto ili za 9,7 milijuna eura, u odnosu na isto razdoblje 2013., dok je uvoz neznatno manji, oko 220 tisuće eura, priopćilo je Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvitka Crne Gore.

Najveći rast izvoza zabilježen je kod vina, od čak 28 posto, mesnih prerađevina 26 posto i piva 16,9 posto, a smanjen je izvoz duhana i prerađevina od duhana i ostalih alkoholnih pića.

"U strukturi proizvoda kod kojih je došlo do smanjenja, odnosno povećanja vrijednosti uvoza u usporedbi s prethodnim godinama, uočljiv je pad uvoza živih životinja, svježe ribe, mlijeka i mliječnih proizvoda, gaziranih bezalkoholnih pića i proizvoda od duhana", kažu u Ministarstvu.

Raste uvoz svježeg mesa, živog drveća i raznih proizvoda za prehranu. Struktura proizvoda koji se pretežno uvoze ista je već godinama. To su, prije svega, svježe svinjsko meso, gazirana pića, mlijeko i mliječni proizvodi, proizvodi na bazi žitarica, proizvodi mlinske industrije i razni proizvodi za ishranu. Vrijednost uvoza voća i povrća manja je kao i njihov izvoz. Glavni partneri, kako u uvozu tako i u izvozu i dalje su zemlje potpisnice Cefte i Europska unija. Srbija i dalje ostaje najvažniji vanjskotrgovinski partner Crne Gore.

poslovni.hr