portal o vinu

Tokom tradicionalne Petrovačke noći, koja će ove godine biti organizovana u petak 29. avgusta, vinarija "13. jul - Plantaže" predstaviće publici svoja nova vina "Luča" i "Vladika", koja su nastala povodom 200-te godišnjice rođenja Petra II Petrovića Njegoša.

U ovim vinima moći će da uživaju gosti osam restorana duž šetališta u Petrovcu (Ponta, Paradiso, Sutjeska, Konoba S&M, Oskar, Mediteraneo, MTV i Ambasador), a goste, uz vino, očekuju i brojni pokloni iznenađenja.

Inače, ovogodišnja Petrovačka noć počinje tradicionalnim sportskim igrama, a obuhvata i specijalne degustacije ribe i brodeta, uz čak sedam muzičkih koncerata.

Posjetioci će moći da uživaju u hrani, muzici i u novim vinima "Plantaža", koja u sebi sjedinjuju snagu crnogorskog kamena i bogatstvo vinograda u Ćemovskom polju. Petrovac je malo mjesto - za veliki odmor u kojem će posjetioci tokom Petrovačke noći moći da otkriju autentične mirise i ukuse Crne Gore, male zemlje - velikih vina.

Crveno vino "Vladika" nastaje kupažom velike crnogorske sorte vranac (80%) i velikih svjetskih sorti - kaberne sovinjona (10%) i merloa (10%), a bijelo vino "Luča" dobijeno je kupažom tri velike bijele sorte (pino blan i sovinjon blan po 35% uz šardone 30% ). Oba vina su snažna, kompleksna, skladnog i veoma sočnog ukusa.

budva.com