portal o vinu

U prekrasnom ambijentu restorana Bistro Apetit, ovaj tjedan su predstavljena svijetu već dobro poznata vina i šampanjci vinarije Baron Phillippe de Rothschild

Vina je u Hrvatsku uvezao Žara Malić, direktor Pago Croatia, a riječ je o staroj francuskoj vinariji koja je bila pionir svjetskim vinskim promjenama. Tako je primjerice Baron Phillippe de Rothschild prvi botiljirao vina u podrumu, što je pridonijelo revolucionarnom iskoraku u vinarstvu, te je prvi na bocu odlučio zalijepiti etiketu. Posebnost etiketa vinarije Rothschild je i u tome što su ilustracije za njih radili najbolji svjetski umjetnici poput Salvadora Dalíja, Joana Miróa te Pabla Picassa. Kao još jednu posebnost moram spomenuti i francusko-kalifornijsku suradnju Barona Phillippea de Rothschilda, s njegovim znanjem i legendarnim Robertom Mondavijom koji je investirao u vinograde te su zajedno 1979. godine kreirali jedno od najboljih svjetskih vina Opus One.

Kroz cijelu večer i vinske sljedove, vodio nas je Ivan Jug, sommelier i voditelj restorana Bistro Apetit, koji je u istom restoranu počeo raditi još za vrijeme kada je restoran bio u vlasništvu Cristiana Cabaliera. Novi su vlasnici svoj poslovni smjer restorana jasno pokazali kroz ovako elegantnu i značajnu večer, te dokazali da će pokušati vratiti titulu najboljeg hrvatskog restorana.

portal o vinu

Za pripremu i sljubljivanje hrane s odabranim vinima pobrinuli su se poznati hrvatski chef Gregorio Mannucci, ujedno i glavni chef restorana Bistro Apetit, te chef restorana Wine Vault u Rovinju Tom Gretić. Večer je započela sa Champagne Baron De Rothschild Rose, koji je zbog svoje elegancije, nježnog okusa, te izražene voćnosti poslužen kao aperitiv. Nakon njega, uslijedio je nešto moćniji primjerak šampanjca, Champagne Barones De Rothschild Brut, koji se zbog svoje snage, zaokruženosti, voćnosti te prepečenih nota odlično sljubio s millefeuille od škampa, Jakobovih kapica i zelene jabuke, koje su svojom slatkoćom i svježinom izbalansirale snagu posluženog šampanjca.

Vrhunac večeri bila je degustacija dvaju crvenih bordoških vina, Chateau D'Armaihlac 2010 i Chateau Mouton Rothschild 2008, koja su se odlično uklopila s dva glavna mesna slijeda. Oba vina izmamila su uzdahe, međutim, osobno bih voljela probati ista ta vina koja se ističu svojom elegancijom, karakterom te začinskim notama, otvorena za nekoliko godina, obzirom da će odležavanjem još samo dobiti na kvaliteti.

Za desert, umjesto očekivanih slatkih kombinacija, na moju radost, servirana je varijacija sireva i Chemex te espresso kave u izvedbi Nika Orosija, vlasnika Eliscaffea i trostrukog pobjednika natjecanja Croatian Barista Champion 2006., 2007. i 2008. godine. Na prvu, mnogi bi rekli da je to kava kao i svaka druga, međutim, zaljubljenicima u kavu bilo je interesantno čuti da je poslužena kava mješavina 100% arabica ovogodišnjeg ploda, te da je pržena tek nekoliko sati prije večere. Rezultat je kava kremastog tijela, voćnog mirisa te mirisa čokolade i lješnjaka. Zanimljiva je i informacija da se ta kava pije i u vrhunskom danskom restoranu Noma.

Sve u svemu, vrijedilo se potruditi i kušati sve kreacije chefova sljubljene s vrhunskim vinima ove francuske vinarije, koja je sada i nama na dohvat ruke.

buro247.hr