portal o vinu

Najstarije vino u bačvi na svijetu, suho bijelo alzaško vino koje datira iz 1472. godine, pretočeno je u Strazburu u novu bačvu, po treći put u svojoj dugoj povijesti, kako bi se nastavilo njegovo sazrijevanje.
Prethodno pretakanje skupocjenog vina obavljeno je prije skoro tri stoljeća.

Pretakanje vina, koje se od berbe pre više od pet stoljeća čuva u podrumu nekadašnje bolnice u Strazburu, trajalo je oko 30 minuta.
Prethodna ovakva, iznimno osjetljiva operacija je obavljena 1718.

"Stara bačva je bila pri kraju i počela je puštati", objasnio je Thibault Baldinger, odgovoran za čuveni alzaški podrum koji se nalazio ispod nekadašnje gradske bolnice iz 14. stoljeća, u kojoj su pacijenti za svoje liječenje često plaćali u vinu ili vinogradima, a koja je četiri stoljeća kasnije uništena u požaru.

Nakon što je utvrđeno kako iz stare bačve curi tri litre dragocjenog napitka godišnje, vino je travnja 2014. prebačeno u inox spremnik dok se ne napravi nova hrastova bačva zapremine 450 litara.

Xavier Gouraud i Jean-Marie Blanchard, iskusni proizvođači bačvi iz regije Cognac su prihvatili ovaj izazov i napravili 450-litarsku bačvu identičnog jajastog oblika, kao što je bila prethodna. Radili su u slobodno vrijeme s posebno otpornim hrastom iz Allier đume, koristeći stare alate. Posao izrade je trajao više od 200 sati.

Vino staro 543 godine, s 9,4 odsto alkohola, zadržalo je svu svoju aromu. Posluženo je svega u tri navrata. Prvi put je to bilo 1576. u čast saveza između Ciriha i Strazbura a drugi put 1718. u čast postavljanja kamena temeljca javne bolnice. Posljednji put je posluženo 1944. godine kada ga je kušao general Leclerc, tijekom oslobođenja Strazbura.

vinarija.com