portal o vinu

Mađari imaju izvrsna vina, i ako ste tamo, probajte "istražiti" što više vrsta, ponesite si kući, kupite ih kao poklon svojim najdražima… Mađarska vina su još jedna tema o kojima postojeknjige, a i ja ću morati u više navrata doticati temu da bih dala bar solidan uvod, no kao i s mađarskom kuhinjom, valja negdje početi.

U pravilu su cijene vina niže nego kod nas, i dok u Hrvatskoj iole poštenije domaće vino moraš platiti bar 35-40 kn, u Mađarskoj to možes za upola manje. Nisam enolog, ali volim vina i meni je kriterij za solidno vino da ga mogu popiti čisto, bez miješanja s Colom ili mineralnom te da nije kiselo, da me ne boli glava poslije itd. Dok su kod nas butelje u restoranu dosta skupe, recimo koštaju od 150 kn na dalje, u Mađarskoj postoji izražen jedan običaj. Često vlasnik restorana ostvari blisku suradnju s jednim ili više vinskih podruma, iz jedne ili više vinskih regija, dobije od njih dobru cijenu, pa svojim gostima može ponuditi butelje od domaćih proizvođača već od 50-ak kn (od 2000 ft). Ako tražite vino kuće (házi bor), možete proći i povoljnije. Ta simbioza je zanimljiva i zbog toga što kroz restorane u većim gradovima možeš istraživati vinske regije u Mađarskoj. Navodno ih ima 22, i ne vjerujem da bi ih bilo lako obići ni da živimo u Mađarskoj.

Da biste se lakše snalazili s kupovinom mađarskih vina, korisno je znati neke riječi. Vino se kaže bor, a vinski bar je borozó. Zanimljivo je da Mađari imaju jedan glagol koji znači piti vino. Naš jezik nema takvog glagola, ali razmišljala sam kako bi glasio. Mađari imaju i jedan glagol koji znači piti pivo. Što radiš? Vinarim./Pivarim. Kod nas to čudno zvuči, ali kod Mađara je u redu reći sljedeće: Borozok/Sörözök. Vinski podrum se kaže borospince. Pince je podrum, ali i odgovaralo bi našoj riječi konoba jer konobar na mađarskom je pincér. Prije nego krenem na sama vina, još nekoliko napomena. Édes je slatko vino, száraz je suho, a félszáraz/félédes je polusuho/poluslatko (fél - pola, polovica). Bijelo vino je fehérbor, a crno vörösbor (vörös - crveno; Mađari imaju još jednu riječ za crveno - piros, ali te dvije riječi koriste za različite stvari i napisat ću jedan post o bojama, pogotovo o crvenoj. Crno vino je uvijek vörösbor, nikad pirosbor). Mađarska riječ za pjenušac jedna mi je od najzvučnijih, najdražih riječi - pezsgő. Vinska karta u restoranu kaže se borlap (lap - list,stranica; étlap - jelovnik, itallap - cjenik pića (ital - piće).

Kod nas je graševina zakon, i mnogi ljudi apsolutno preferiraju to vino naspram drugih. Iako je vino vrlo rašireno u Europi, zbog našeg lokalnog naziva, teško ćemo ga naći u trgovinama drugih država. Ako ste u Mađarskoj i želite probati njihovu graševinu, potražite ga pod imenom olasz riesling što bi u doslovnom prijevodu značilo talijanski rizling (Olaszország - Italija). Mađari imaju sličan slučaj s pinotom sivim. Imaju svoj lokalni naziv i mnogi ni ne znaju da se iza njega krije pinot sivi. Njihov naziv je Szürkebarát (szürke - siv, sijed; barát - prijatelj). Ako naiđete na furmint, pogotovo tokajski, također će vam biti drag jer iza njega se kriju naši moslavac, pošip ili žilavka. Sve su to sinonimi istog vina. Kékfrankos je frankovka, kékoportó je portugizac plavi. Mnoge druge sorte mogu se prepoznati po imenu. Primjerice, cabernet sauvignon, merlot, syrah, kadarka…

Naravno, poželjet ćete probati vino koje je karakteristično baš za Mađarsku, na koje su Mađari posebno ponosni. Već sam spomenula da Mađarska ima preko dvadeset vinskih regija, i sve su vrijedne pažnje i posjete, no u ovom postu do kraja izdvojit ću tri vinske sorte i četiri regije. Prva regija je već spomenuti Tokaj na samom sjeveroistoku zemlje čija se vina spominju u nacionalnoj himni. Ako volite slatka bijela vina, nećete pogriješiti ni s jednim tokajcem. Izdvojila bih aszú koje je vjerojatno najslađe desertno vino na svijetu. Vidjet ćete na boci da postoje neki pečati ili će pisati 1-6 puttony(os). Boca može imati od 1 do 6 puttony (inače, sama riječ znači košara koja se nosi na leđima za vrijeme berbe i u nju se stavlja grožđe) koji označavaju razinu slatkoće u vinu, i što je više puttonya, to je boca skuplja. Poizvodnja vina je inače težak posao i kapa dolje vinogradarima i vinarima, a proizvodnja ovog vina je još teža jer se beru bobe grožđa, ne čitav grozd i još ima puno caka. Preko 6 puttonya, na vinu će pisati Tokaji Eszencia što predstavlja apsolutnu ekskluzivu među mađarskim vinima, i za njega je jedinstveno što se može piti i nakon 200 godina arhiviranja. Postotak alkohola je 14 i više. Sárgamuskotály je žuti muškat - slatko, pitko vino, kao i szamorodni koji je zadržao slavensko ime.

Drugo vino koje treba izdvojiti je Egri bikavér, bikova krv iz Egera (bika - bik, vér - krv; egri - posvojni pridjev od Egera, grada u sjeveroistočnoj Mađarskoj, blizu Tokaja). Vino je mješavina bar tri sorte i posrijedi je najpoznatije mađarsko crno. Jako je i ide dobro uz teža jela, primjerice svinjetinu, ćevape, divljač. Mene je podsjetio na našeg vranca. Za njega valja izdvojiti malo više novaca ako vas zanima pravi okus tog vina jer jeftinije varijante budu žestoke, kisele, jednom riječju nekvalitetne i poželjet ćete s njim praviti bambus. Ako dođete u tu situaciju, Mađari bambus zovu vadász (inače, vadász znači i lovac, i ne znam kako se dogodilo da se tako kaže i bambus), a gemišt (bijelo vino i gazirana mineralna ili nemineralna voda) je fröccs. Gemišt je priča za sebe u Mađarskoj, imaju puno omjera vina i vode, i svaki ima svoje ime. Najpoznatiji su: nagyfröccs (veliki gemišt - 2 dl vina, 1 dl vode), kisfröccs (mali gemišt; deci vina, deci vode) i hosszúlépés (gemišt "dugog koraka"; deci vina, 2 dl vode). Bevandu nemaju, i ako ih budete tražili da vam je naprave, gledat će vas u čudu, iako će vam je napraviti ako objasnite - znači crno/bijelo vino i obična, negazirana voda. Da se vratimo, osim egerske vinske regije koji proizvodi najpoznatiju bikovu krv, postoji i Szekszárdi Bikavér iz Szekszárda, grada s juga države. Ta regija je također cijenjena po vinima.

Blizu Szekszárda je i Villány, poznat kao mađarski Bordeaux jer tu stvarno izvrsno uspijevaju najpoznatije francuske sorte kao Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Merlot. Sve je stvar ukusa, situacije, kvalitete, sjećanja, i teško je izdvojiti jedno vino kao omiljeno, no za mene je to, ako bih morala birati, Cabernet Sauvignon iz Villánya - crno, suho/polusuho vino. Moja kupovina vina u Mađarskoj uvijek uključuje jednu bocu Caberneta Sauvignona, uz druge koje su drage, ali se izmjenjuju ili nove za probu.

Dodala bih još da mađarska vina nisu toliko jaka kao hrvatska vina iz Dalmacije i Istre, iako količina alkohola na etiketi može biti ista. To otprilike znači da možete popiti bocu vina ako ste dobro raspoloženi i u dobrom društvu te u koliko tolikoj formi za pijenje vina. Nećete osjećati ništa posebno u smislu pijanstva. Ako se budete željeli zadržati na toj razini pijanstva s jednim dingačem ili plavcem, dva do tri deci su maksimum.

Dijana Erakovic [ dotaknutimadjarsku.com ]