portal o vinu

Čudo je mala Čara, mjestašce tamo usred otoka Korčule. Miran, vrijedan svijet, vinogradi im pod konac, sorta im vrhunska, pa još i domaća, vino im pjesma, a rekli bi naši: "ništa se ne pušu". Još se i brinu da se ne bi krivo shvatilo što ih se hvali, pa pripominju "nemojte puno, da se ne bi ko najidi".

Cilo misto je vlasnik "Pošip" PZ Čara, zadruge koja je evo upravo prolsavila svoj 30. rođendan. I još je živa i zdrava, eto i u ovim vremenima u kojima gotovo sve naše zadruge listom šaptom padoše, iako po svijetu zadruge ili kooperative bujaju sve moćnije.

Puno je ovdje razloga za priču i ako itko ima referenci za otvaranje ove nove rubrike u Maslini onda je to ova poljoprivredna zadruga iz maloga mista.

Njihov pošip je jedan od najboljih koji uopće postoje, nagrade osvajaju gdje god se sa svojim pošipima pojave i, iako je tako je već godinama, nikad se nisu "razbahatili" ni krenuli cijenama u nebo. Vrhunski pošipi PZ Čara su između 60-tak i 80-tak kuna u Makrou, Konzumu i dubrovačkom Pemu i zaista su "best buy".

Pošip, čuvena najbolja bijela sorta Dalmacije, rođen je upravo ovdje u čarsko-smokvičkom vinogorju posred otoka Korčule. Iako se sumnjalo da je tako vrijednu sortu, koja daje tako iznimna, puna, moćna vina, netko jednom davno donio iz svijeta, od kada su izmišljene DNK analize nepobitno je utvrđeno da je pošip Dalmatinac, rođeni Korčulanin, nastao iz ljubavi starih autohtonih korčulanskih sorti bratkovine bijele i zlatarice blatske bijele.

A pošip PZ Čara je takav da ga redovito preporučujem svima koji prvi put žele probati vrhunsko dalmatinsko bijelo vino. Zato što sam sigurna da će se gosti oduševiti i da u boci nema greške! I tako uvijek i bude. I kad su mi dolazili američki i austrijski znalci, i talijanski sommelieri.

Neki novi respekt bi se pojavio već nakon prvog kušanja bilo vrhunskog Pošipa Marko Polo (koji nastaje od probrane berbe i godišnje ga ima oko 30.000 boca), bilo Vrhunskog pošipa PZ Čara, dviju perjanica čarske zadruge.

Ova dva pošipa osvojila su više od pola šampionskih titula za bijela vina na Sabatini od kad Sabatina postoji. Ni jedno naše vrhunsko suho vino nema takav kontinuitet vrhunske kvalitete kao pošipi iz Čare.

Luka Marelić, upravitelj "Pošip" PZ Čara priča njihovu vinsku priču ispočetka:
"Osnovana je u Čari poljoprivredna zadruga "Pošip" 1984. godine i tada je izgrađena u mistu vinarija i počela proizvodnja. Zadruga je u vlasništvu oko 120 mještana Čare čije grožđe prerađujemo. Kooperanti od kojih znamo kupovati još grožđa mogu biti i iz drugih mjesta na Korčuli."

Oko 105 hektara vinograda je na području Čare. Od toga je 95 posto pošip, par posto rukatac i nešto malo crnih sorti. Zadružna ekipa je godinama, sad već decenijama, u istom sastavu. Luka Marelić je u čarskoj poljoprivrednoj zadruzi radio najprije deset godina kao enolog rukovoditelj vinarije, a onda je postao upravitelj zadruge i za enologa je došao agronom Janko Jovanov.

U čemu je tajna izvrsnosti čarskog pošipa?
"To je definitivno sastav tla, zatim klimatske prilike, pa Čarsko polje koje je tako položeno, to su ti vitri koji pušu s mora u toj našoj udolini. Nije bez razloga upravo s tog lokaliteta pošip prvo zaštićeno hrvatsko bijelo vino sa zemljopisnim porijeklom. To je bilo 1967. kada je takvu zaštitu dobio Pošip Čare i Smokvice sa Čarsko-smokvičkog vinogorja."

Godinama su njihovi pošipi Marko Polo i Pošip vrhunski na smjene osvajali šampionske titule na Sabatini, GAST-u i drugdje, a odnedavno tu je i njihova nova perjanica - Misno vino. Početkom travnja vrhunsko Misno vino "Pošip" PZ Čara berbe 2012. proglašeno najboljim vinom u Bosni i Hercegovini.

"Misno vino nastaje tako da se od pošipa koji je vrhunske organoleptike izdvoji količina za Misno vino. S Misnim vinom smo startali u berbi 2011.. To je bila ideja i inicijativu našeg tadašnjeg smokvičkog i čarskog svećenika don Ante Burića. Mi smo je odmah prihvatili, otišli smo na razgovor sa biskupom u dubrovačku biskupiju, dogovorili se, dobili certifikat biskupa i stavili vino u promet. Dubrovačka biskupija dozvoljava da se to vino stavi u promet sa brojem rješenja i znakom biskupije. Dubrovačka biskupija otkupi jedan dio našeg vrhunskog Misnog vina pošipa i s njim drži mise. Velika nam je čast da nam je dubrovački biskup ukazao takvo povjerenje."

Veli Luka na kraju, zadovoljni su što se primjetilo da PZ Čara ima kontinuitet vrhunskog vina već 20 godina:

"A znate zašto ja mislim da je ovaj naš pošip iz Čare tako poseban? Uz sve ono što sam vam rekao o posebnosti tla i klime, ovde pošip raste u svom prirodnom okruženju, oko njega su smokve, mindeli, rogači, maginje, naranče, sve ono što je normalno i prirodno da uz tu lozu bude. Pošip je ovde u svojoj kući."

Slobodna Dalmacija