portal o vinu

Nakon što su prethodnih šest godina "išli u dvije kolone", odnosno u dva strukovna udruženja, crmnički proizvođači vina su se opet ujedinili i napravili jedinstveno udruženje u kojem su im se priključili i kolege vinari iz Paštrovića. U hotelu "Vir" u nedjelju je održana osnivačka skupština Udruženja vinogradara i vinara Crmnice i Paštrovića. Udruženje sada ima 96 članova u čijem je posjedu 80-100.000 čokota, što je kumulativno najveći vinograd u državi poslije AD Plantaže.

Nakon usvajanja statuta, koji je predstavio Miodrag Miko Iličković, vinari su izabrali rukovodstvo-predsjednik Udruženja je Vladimir Nikaljević a potpredsjednik Tomiislav Ukšanović, dok su u Upravnom odboru pored njih dvojice još i Božidar Vujačić, Miodrag Leković, Miodrag Iličković, Đorđije Rajković, Branislav Plamenac, Đuro Marković, Ilija Klisić i Ivo Ukšanović. Uprava ima polugodišnji "probni period", nakon čega će vanredna skupština Udruženja dati ocjenu njihovog angažmana.

U predstavljanju plana rada, Nikaljević se osvrnuo i na dosadašnji učinak, uz podsjećanja da je u više kontakata sa predsjednicima opština Bar i Budva, te predstavnicima resornih državnih organa "bilo velikih obećanja", ali, da još nema konkretne pomoći vinogradarima i vinarima. Na skupštini je naglašeno da je u radu jako bitno jedinstvo, te da se na ujedinjenju insistiralo posljednjih godinu dana. Jedan od prioriteta biće zalaganje da se stvori vinska prijestonica Crne Gore, odnosno da to bude Crmnica.

"Prve aktivnosti biče usmjerene ka zaštiti vinove loze, imajući u vidu nepogode koje su posljednje dvije-tri godine pogađale vinograde, a jako je bitno i da se pomognu i podrže mladi vinogradari jer imaju mali broj čokota, i za razlikiu od starijih kolega, nisu u mogućnosti da konkurišu za veće projekte.. Udruženje će se potruditi da se oda dužno priznanje djelu akademika Marka Ulićevića, velikog istraživača vinove loze", rečeno je pored ostalog na skupštini kojom je predsjedavao Radisav Vukmanović.

Učesnike Skupštine pozdravila je i dr Vesna Maraš iz AD Plantaže koja je predstavila istraživanje o licenciranju domaće sorte vinove loze i pozdravila ujedinjenje vinara.

jedro.me