portal o vinu

Kad izgovorite Toskana, prva asocijacija je - chianti. Renesansno obla i slamom opletena boca skriva vino kakvo se pod tim imenom proizvodi još od 13. stoljeća. Geografski je ograničeno na područje oko Arezza, Firence, Pise, Pistoie i Siene, a da samo ti krajevi imaju pravo proizvoditi to vino odlučio je čuveni nadvojvoda toskanski Cosimo Medici, isti onaj koji je dao utvrditi većinu gradova u toj jedinstvenoj regiji.

Chianti je crno stolno vino od grožđa sangiovese grosso, canaiolo, trebbiano toscano i malvasia bianca, a i omjeri su strogo utvrđeni recepturama za kupažu koje je odredio baron Bettino Ricasoli zvan i Barone di Ferro (Čelični baron) nakon ujedinjenja Italije: 70% crnog vina sorte grožđa sangiovese, 15% canaiola i 15% bijele malvazije.

Bitka oko prava na ime chianti traje gotovo stotinu godina. Consorzio Chianti Classico lijepio je na svoje proizvode markicu s likom Crnog pijetla (Gallo Nero) jer je to bio simbol srednjovjekovne Lege Militare del Chianti (Vojničkog saveza) toga kraja i upravo ta oznaka daje ekskluzivitet tom finom vinu koje se razlikuje od ostalih vina što se proizvode po Toskani.

Birate li chianti, a niste znalac, neka to bude Riserva, Chianti Superiore, Classico ili Chianti Classico Gran Selezione.