portal o vinu

Iako je Slovenija po površini mala zemlja, neverovatan je podatak da danas u njoj postoji preko 40.000 malih srednjih i velikih vinarija, u kojima se godišnje proizvede preko million hektolitara većinom belog vina u tri vinske regije; Podravini, Posavini i Primorju. Slovenačka vina se dele u tri grupe; stona, vina sa geografskim poreklom i vrhunska vina, koja su zastupljena u izuzetno visokom procentu, i veoma su cenjena. Samim tim i cena im je nešto veća.

Vinogradi u Goriškim Brdima prostiru se na 1800 hektara i na njima uspevaju brojne sorte belog i crnog grožđa. Ovaj kraj je poznat po proizvodnji uglavnom belih vina, od autohtonih sorti Rebula, Malvazija, Tokaj, Sauvignonasse, Chardonnay. Veliki broj manjih vinarija prisutno je u ovom kraju. Vina iz vinarija sa ovog područja poznata su po kvalitetu, stoga ne čudi da su neizostavni deo vinskih karti poznatih restorana širom Evrope i Amerike.

Zahvaljujući pogodnoj klimi, velikom broju sunčanih dana, alpskom i panonskom podneblju, napornom radu i vrhunskim stručnjacima vina ove regije su izuzetno kvalitetna.

U mnoštvu proizvođača vina, nekoliko njih se izdvojilo svojim kvalitetom koji je potvrđen širom sveta.

Najpoznatiji vinski predstavnik i najveći promoter Goriških Brda je Aleša Kristančić i njegova vina Movia. Vina Movia su sinonim za kvalitet, i izazov za prave ljubitelje vina. Nalaze se na vinskom kartama najprestižnijih restorana u svetu. Aleš Kristančič je uspeo da vinima koja proizvodi da svoj lični pečat. Aleš Kristančić, vlasnik vinarije Movia iz Goriških brda, jedan je od 12 najboljih svetskih vinara.

Porodično imanje Movia osnovano je davne 1700. Godine. 1820g. vinariju preuzima porodica Kristančič u čijem je vlasništvu do dana današnjeg.

Aleš Kristančić je učio je od svojih predaka, a svoje veštine usavršavao u Bordou i Burgundiji. Zahvaljujući novim saznanjima primenio je drugačiji koncept proizvodnje vina. Opredelio se za organsku proizvodnju. Vino Veliko Belo, mešavina 70% rebule, 10% sivog pinota i 10% sauvignona je u američkom gradu Aspenu na Food&Wine Classics Festivalu 2009 godine uvršteno u 10 najboljih vina na svetu.

Zaštitni znak vinarije je vino Vila Marija koje je osvajač najviše nagrada. Jedna petina godišnje proizvodnje ove vinarije prodaje se na domaćem tržištu, dok se ostatak plasira u inostranstvo.

2003 godine Wine Spectator je Aleša Kristančiča proglasio jednim od 100 najboljih vinara u svetu. O njegovim vinima pisali su najpoznatiji časopisi u svetu. Vina Movia imaju odlične recenzije u svetskoj vinskoj publicistici. Gosti Alešove vinarije bile su brojne slavne ličnosti; princ Čarls, princ Albert, španski kralj Huan Carlos, švedski kralj Gustav, poznati muzičar Bono Vox U2 i mnogi drugi.

U selu Ceglo na samo nekoliko metara od granice sa Italijom smešten je porodični podrum Simčić. Jedan od najboljih i najcjenjenijih vinara ne samo u Sloveniji, već i u celom regionu je Marijan Simčić peta generacija u porodici, koja se bavi proizvodnjom vina. Specijalitet podruma Simčić su vina sa etiketom “Opoka” proizvedena u malim serijama, od posebno odabranog grožđa koje vinu daje bogat i kompleksan ukus. Brojne nagrade osvojene na raznim svetskim takmičenjima, su najbolji dokaz kvaliteta vina iz ovog podruma.

Ekskluzivna vina ove vinarije ne samo da su cenjena u Evropi, već i u tradicionalnim vinskim zemaljama, Italiji i Francuskoj. Njegova vina piju bogati i slavni, i svi oni koji žele nešto malo više i profinjenije u životu. Vina ove vinarije prisutna su na vinskim kartama u restoranima u 23 zemlje..

Porodica Ščurek se već više generacija bavi vinogradarstvom i proizvodnjom vina. Sa preko 17 hektara vinograda na tržište godišnje isporuče 80.000 flaša vrhunskog vina. U proizvodnji koriste najsavremenije tehnologije.
Stojan Ščurek vlasnik vinarije je iskusni i poznati vinar iz Slovenije. Njegova vina su poznata i piju se već godinama. Osim u Sloveniji vina ove vinarije našla su put do ljubitelja vina u Austriji, Švicarskoj, Češkoj, Njemačkoj i Italiji. Najponosniji su na kupaže crvena i bela vina Stara brajda, UP i Kontra.

Vinski Podrum „Čarga 1767“ takođe ima viševekovnu vinogradarsku i vinarsku tradiciju. Vlasnici vinarije su braća Edbin i Dušan Erzetič. Sa 12 hektara vinograda, godišnje proizvedu 50.000 litara vina. Trenutno se u vinariji proizvodi 18 vrsta kvalitetnih vina.

Vinarija Zanut je bila prva privatna vinarija u ex Jugoslaviji. Danas je vlasnik vinarije Borut Kocijančić. Za proizvodnju vina koristi samo grožđe iz sopstvenih vinograda, primenjujući modernu tehnologiju i tradicionalna znanja. Njihova vina su u ponudi najboljih restorana u Njujorku. Nagragrađivana su brojnim nagradama i u EvropiiI Americi. Godišnje se u ovoj vinariji proizvede 50.000 boca vina. U ponudi su dva crna i šest belih vina. Čuveni Sauvignon proizveden u vinariji Zanut svojom izvrsnom aromom i osvežavajućim voćnim ukusom, oduševljava, a nepcima pruža uživanje

U seocetu Biljana nalazi se podrum vina Bjana. Sva proizvedena vina sazrevaju u podrumu u najstarijem dvorcu u okolini Dorišče. Za proizvodnju penušavog vina Bjana koriste se tri sorte grožđa. Dve šampanjske vrste chardonnay i modri pinoi i sorta rebula, koja mu daje jedinstven i poseban osvežavajući ukus. Ovaj podrum nudi vrhunska suva vina, a njihov ponos je Vino Cuvee Prestige.

dragstor.com