portal o vinu

Neusvajanjem prijedloga zakona o vinu koji je podrazumijevao da se od 2019. godine ne smije praviti vino od uvezenog grožđa direktno se ugrožava razvoj kvaliteta vina proizvedenih u crnogorskoj regiji, ocijenio je ministar poljoprivrede, Petar Ivanović.

Na posljednjoj sjednici proljećnjeg zasijedanja u petak, 31. jula, ministar Ivanović je iz procedure povukao prijedlog zakona, kada je postalo jasno da nova parlamentarna većina opozicija i SDP želi da progura ideju poslanika Veljka Vasiljevića da se odgodi zabrana pravljenja vina od uvezenog grožđa sve do ulaska Crne Gore u EU.

Ministar Ivanović je tada, obrazlažući povlačenje zakona, ocijenio da je neshvatljivo da se zakonski prijedlog mijenja samo zbog "interesa jedne vinarije". Dva dana kasnije, mediji su javili da se radi o vinariji Neksan, vlasništvu Miodraga Dake Davidovića. Prema saznanjima Pobjede, vinarija Neksan zaista jeste najveći uvoznik grožđa u Crnu Goru.

Ministar Ivanović istakao je za Pobjedu da se ponuđeni član zakona, koji je bio povod za amandmansko djelovanje, ne primjenjuje odmah, već od 2019. godine, čime je ostavljeno dovoljno prostora svima koji žele da se bave proizvodnjom vina da podignu sopstvene zasade.

"Zar nije normalno da vinarija pravi vino od sopstvenog grožđa ili treba da stimulišemo otvaranje destilerija u Crnoj Gori? Treba li da budemo sretni da neko uveze jeftino grožđe i napravi jeftino vino? Da li to krajnji domet protivnika jačanja kvaliteta? Je li to vizija razvoja vinogradarstva u Crnoj Gori koju imaju", zapitao se Ivanović.

On ističe da je zapanjen tvrdnjom poslanika Vasiljevića da ne treba da budemo posebni "zato što smo mali i da sve što raste na Ćemovskom polju raste i u Albaniji".
"Upravo zato što smo mali treba da radimo više, bolje i kvalitetnije. Naša ideja je da sve što raste kod nas bude bolje i kvalitetnije, a ideja poslanika Vasiljevića je da ne marimo za kvalitet, već da se prepustimo stihovima Ljubivoja Ršumovića: "sve što raste htjelo bi da raste, neka raste i treba da raste". A koliko je principijelno kritikovati uvoz iz punih usta, a istovremeno tražiti uvoz grožđa za potrebe jedne vinarije, ostavljam građanima da prosude", rekao je Ivanović.

Pobjeda