portal o vinu

Crnogorski poljoprivredni proizvodi ne mogu se probiti na svjetsko tržište kvantitetom, ali mogu kvalitetom. Zakon o vinu povučen je iz Skupštine jer pojedini poslanici su utvrdili da od uvoznog grožđa može da se proizvodi crnogorsko vino. U Ministarstvu smatraju da bi se time ozbiljno ugrozio kvalitet i ugled Crne Gore kao zemlje kvalitetnog vina.

Ministarstvo poljoprivrede predložilo je zakon o vinu kako bi se podigli standardi i poboljšao kvalitet. Zakon je povučen, jer dio poslanika je smatrao da treba dopustiti da se uvozi jeftino grožđe, od kojeg se pravi jeftino i, mnogi tvrde, manje kvalitetno vino.
"To jeste neki način čudno, kako je to moguće da 55 od 56 vinarija kaže 'da, mi smo saglasni sa vašim prijedlozima', a da samoj jednoj to ne odgovara", kazao je ministar poljoprivrede Petar Ivanović.

Direktorica Sektora za razvoj u kompaniji "13. jul Plantaže" Vesna Maraš je istakla da je porijeklo grožđa porijeklo vina.
"Mi znamo da su ograničene relativno male vinogradarske površine u našoj zemlji, ali taj karakter i epitet zemlje velikih vina duguje autohtonim crnogorskim sortama vinove loze", kazala je.

S njom se slaže i Dragica Vučinič iz vinarije "Vučinić", koja je naglasila da "svako vino ima svoj identitet, a taj identitet mu daje to područje zemljište gdje se uzgaja vinova loza, kao i klima".

Uvozeći jeftino grožđe sumnjivog kvaliteta, uvjereni su vinari, narušio bi se i ugled naše zemlje na svetskoj mapi vina.

"Neka vinarija će da uveze grožđe po 10 centi, i da napravi vino i da ga prodaje kao što ga mi prodajemo. A nas taj kilogram grožđa košta 1,10 eura kad uzmete sve troškove koje smo imali", smatra vinar iz Podgorice Radivoje Asanović.

Zakon će ponovo biti upućen Skupštini

Ministar Petar Ivanović najavio je u izjavi za TVCG da će zakon o vinu biti ponovo upućen Skupštini i vjeruje da će poslanici koji nisu podržali Vladin predlog uvidjeti da su napravili grešku.
"Iskreno se nadam da će biti dovoljno razumijevanja u Parlamentu da možda u septembru, oktobru, imamo posebnu sjednicu na kojoj ćemo raspraviti manji paket zakona. Posjetiću, tu su zakon o bezbjednosti hrane, zakon o alkohonim pićima, ponovićemo zakon o vinu. Ponovo ćemo ići i sa zakonom o maslinama i maslinovom ulju, jer vidimo da ovo što je urađeno ne daje rezultate, a osnovan je zakon o reproduktivnom šumskom materijalu tako da već imamo paket od pet zakona koje možemo pripremiti za Parlament, raspravljati o svakom od zakona pojedinačno sa ambicijom da u svakoj oblasti utičemo da kvalitet onogšto radimo u Crnoj Gori bude što je moguće veće", kazao je on.

Ivanović je naglasio da nijedan zakon ne može zaštititi nekvalitetnu prozvodnu te da je uvjeren da se u Crnoj Gori mogu proizvoditi grožđe i vino visokog kvaliteta.
"Nemojmo da idemo sa plastičnim bocama i lošim vinom u hotele sa pet zvezdica. To ne ide. Imamo dovoljno prostora da prodajemo dobra vina ovdje u Crnoj Gori, nekoliko vina iz Crne Gore nedavno je osvojila vrlo prestižne nagrade u Evropi i svijetu što je znak da se pravi kvalitetno vino i nemojmo da dozvolimo da neko zarad sitnih ličnih interesa uvozničkog lobija, posebno me čudi što dolazi iz usta onih koji kritikuju uvozničke lobije, kvari ono što je straetgija razvoja vinogradarstva. Mora se bazirati na kvalitetu", objasnio je ministar.

rtcg.me