portal o vinu

Ministarstvo poljoprivrede i turizma dodijelilo je zaštićenu oznaku izvornosti za vino 'Muškat momjanski' temeljem Pravilnika o zaštićenim oznakama izvornosti i zaštićenim oznakama zemljopisnog podrijetla, tradicionalnim izrazima i označavanju vina. Time je postao prvo vino u Hrvatskoj kojem je dodijeljena zaštićena oznaka izvornosti nakon ulaska Hrvatske u EU.

Udruga proizvođača Momjanskog mušakta 'Vino Momilianium' u suradnji s Institutom za poljoprivredu i turizam iz Poreča je još 2014. godine izradila Specifikaciju kojom su zaštitili oznaku izvornosti i naziv 'Muškat momjanski'.

Muškat momjansk karakteriziraju sljedeća svojstva: kristalno bistro vino, zelenkasto žute do zlatno žute boje, srednje do jako alkoholno, uravnoteženih kiselina, ekstraktno, izražene cvjetno voćne arome s dominantnim muškatnim karakterom. Desertna vina dobivena su posebnim načinom prerade prosušenog grožđa. Intenzivnijih su nijansi žute boje, jače alkoholna te kompleksnog i bogatog mirisa i okusa, s dominacijom aroma suhog i prosušenog voća (grožđice, suha smokva) te ponekad meda, uz i dalje prisutne muškatne note. Vina su ugodnog i dugotrajnog okusa.

Vjeruje se da su muškat bijeli na Bujštinu donijeli seljaci iz talijanske regije Furlanije oko 1200. godine. Kroz stoljeća je srastao s lokalnim brežuljcima te s posebnostima klime i tla tog područja postigao iznimnu kvalitetu vina. Postoje brojni stari zapisi o uzgoju Muškata bijelog u Momjanu, njegovoj kvaliteti i utjecaju zemljopisnog područja na kvalitetu.

O posebnoj kvaliteti vina 'Muškat momjanski' proizvedenih na ovom području najbolje govori njegova prepoznatljivost i čuvenost među ljubiteljima vina u posljednjih stotinjak godina, čemu svjedoče brojni zapisi, kao i brojne nagrade i priznanja na domaćim i međunarodnim natjecanjima i izložbama.