portal o vinu

Vinska scena u susjedstvu nikad nije bila življa i kvalitetnija. Toj činjenici svjedoče uspjesi poput prošlogodišnjeg osvajanja titule najboljeg vina Balkana na BIWC-u u Sofiji u žestokoj konkurenciji zemalja poput Grčke, Bugarske, Makedonije, Hrvatske, Slovenije i Rumunjske.

Zatim su tu zlata s poznatih natjecanja poput DWWA u Londonu. Ipak, kako je broj etiketa koji se šalje na natjecanja prilično limitiran u odnosu na cjelokupnu produkciju zemlje i kako bi se stekla šira slika o aktualnom vinskom trenutku, redakcija magazina Vino i Fino iz Beograda zajedno s pet urednika i novinara vinskih internetskih portala svake godine proglašava vina i osobe godine.

Prošle tu je titulu ponijelo 25 vina, od kojih smo odabrali po našem viđenju najvažnija. Bilo na poslovnom putu u Srbiji ili čak u Hrvatskoj, kao u slučaju vinarije Zvonko, potražite ova vina i upoznajte se s njihovim potencijalima.

1.Matalj, Kremen Kamen 2012. (najbolje crno vino)

portal o vinu

Ovaj cabernet sauvignon je dvije godine zaredom proglašen najboljim vinom Srbije na lokalnom, a potom i najboljim vinom Balkana na regionalnom natjecanju. Malo se crnih vina s ovih prostora može nositi s tom kvalitetom, a potencijal za odležavanje mu je neslućen. Po nama je još značajniji što je u fokus vratio aromu, eleganciju i svježinu, a u drugi plan potisnuo prezrelost i začinjenost slatkim drvenim aromama, svojstva koja su dugo vladala u crnjaka.

2. Budimir, Prokupac boje lila 2009. (najbolje vino autohtone sorte)

portal o vinu

Prokupac je lokalna autohtona sorta koja, poput malvazije u nas nekoć, a danas terana, prolazi proces reafirmacije, kvalitetom razoružavajući i posljednjeg skeptika. Naime, stav "uvozno je bolje" nije ekskluzivno naša boljka, nego je očito jednako popularan i u susjeda pa put lokalnih sorti do afirmacije traje puno dulje. Ovaj crnjak spada u najvišu kategoriju vina s kolekcionarskom vrijednosti te je u svojoj šestoj godini tek na početku životnog puta.

3. Aleksandrović trijumf late harvest 2013. (najbolje slatko vino)

portal o vinu

Trenutačno ponajbolje slatko vino Srbije dobiveno je iz sorte traminac. Riječ je o kasnoj berbi koja je omogućila nakupljanje visokog sladora u bobicama, procesa koji se od svih popularnijih sorti na svijetu baš u tramincu najlakše i najplodonosnije odvija. Međutim, s druge strane kiseline znaju jednako tako brzo padati, a upravo je to u ovom vinu pravodobnom reakcijom izbjegnuto te je dobiven izrazito mirisan i fantastično uravnotežen slatko slasni nektar.

4. Janko, Vrtlog sauvignon blanc 2013. (najbolje bijelo vino)

portal o vinu

Vinarija iz Smedereva već se proslavila i izvan granica Srbije s nekoliko sjajnih vina, a ova je etiketa vjerojatno najtrofejnija. Najznačajnija im je titula ovogodišnje priznanje za najbolje vino Balkana na BIWC-u u Sofiji. Riječ je o sauvignonu proizvedenom da traje i čiji se potencijal proteže do pet godina od berbe. Pršti aromama što podsjećaju na nektarine, ogrozd, tropsko voće i citruse, a okus mu odlikuje idealni omjer svježine, trajanja i punoće, to jest teka.

5. Vinarija Zvonko Bogdan, Rose sec 2014. (najbolji rose)

portal o vinu

Skladni rose osvježavajućeg karaktera te intenzivnih aroma malina i crvenog ribiza pomiješanih sa svježinom travnatih primjesa. Vina ove vinarije su prisutna na hrvatskom tržištu i sve ih odlikuje pouzdana i visoka kvaliteta. Dolaze s Palića iz okolice Subotice. Ako tražite više ili kompleksnije od finog osvježenja poput ovog, potražite njihov pinot bijeli ili crnu kupažu naziva Cuvee No1.

Dobra hrana