portal o vinu

Danas je na Virpazaru još jednom potvrđeno gdje se prave najbolja crnogorska vina: ceremonija dodjele nagrada za najbolja vina protekla je u znaku apsolutne dominacije crmničkih vinara koji su osvojili sva najblistavija odličja na XIX festivalu vina i ukljeve, okončanom danas popodne.

Zvanično najbolje crmničko crveno vino, ujedno i vino šampion festivala koje je dobilo zlatnu medalju u kategoriji crvenih vina, napravio je Radovan LJutica iz Ovtočića. Zlatne medalje za crveno vino osvojili su samo Crmničani-Aleksandar Vukmanović iz Utrga dvije, te Branislav Banjo Plamenac iz Boljevića i Miodrag Leković iz Godinja po jednu.

U ostalim takmičarskim kategorijama, najubjedljiviji su bili Miloš Rajković iz Bukovika i Ilija Klisić sa svojom vinarijom iz Limljana. Rajković je dobio zlatne medalje za bijelo i za roze vino, kao i srebrnu za crveno, a Vinarija Klisić srebrne za bijelo i roze.

Inače, u kategoriji bijelovino srebrnu medalju dobio je i Filip Vukićević iz Beri. Srebrne medalje za crveno vino osvojili su Ivo Pejanović iz Limljana dvije, Žarko Mašanović sa Virpazara, Marko Đurišić iz Zabesa, Nenad Leković iz Godinja, Vuk Ćetković iz Beri, Savo Ražnatović iz Drušića, Filip Vukićević iz Beri dvije i Savo Stijepović iz LJajkovića. Najbolji vinski podrum ima Marko Đurišić iz Zabesa, a drugi i treći su Žarko Mašanović sa Virpazara i Ilija Klisić iz Limljana.

Drugi festivalski dan protekao je u znaku veoma lijepog vremena, koje je, kao i bogat zabavni program i sedamdesetak štandova krcatih ićem, pićem i suvenirima, privuklo izuzetan broj posjetilaca iz svih dijelova države, pa se već od podneva Virpazarom teško moglo proći pješice, a bašte svih lokala su bile prepune.

Posjetioce su zabavljali Folklorni ansambil "Rumija", KUD "Sveti Jovan Vladimir", "Grim bend", "Lexington", "Jesenjin", guslari i rock bend "Akademia". Festival je ove godine dobio i logo koji je priredila Turistička organizacija Bar, a koji je bio apliciran na festivalske suvenire- čaše, lanene vrećice i kačkete. Logo je nastao u okviru III FLUID dizajn foruma FLU Cetinje koji je lani održan u Baru uz podršku TO Bar, a autor je Sandra Đurović, saradnik u nastavi na FLU Cetinje.

Organizatori festivala bili su MZ Crmnica, Udruženje vinogradara i vinara Crmnice i " Dani Skadarskog jezera", a pokrovitelji Opština Bar i Turistička organizacija Bar.

jedro.me