portal o vinu

Festival šumadijskih vina, na kome je predstavljeno 12 proizvođača vina, otvoren je na platou ispred Andrićevog instituta, uz prigodan kulturno-umjetnički program.

Predsjednik Udruženja vinara Šumadije Božidar Aleksandrović rekao je Srni da su u Andrićgradu danas vinari i vinogradari iz Šumadije, kao i umjetnici iz Šumadije i Srbije.
"Šumadija je srce vinske Srbije, to je podneblje u kojem rađaju prelepa vina, na tom prostoru nastala je savremena srpska istorija", istakao je Aleksandrović.

On je dodao da su na ovom festivalu vinarije iz Šumadije, te da je ovo samo nastavak saradnje Andrićgrada i Šumadije.

Predstavnik vinarije "Aleksandrović" Katarina Aleksandrović rekla je da su na ovom festivalu predstavljena nova vina, uglavnom roze, koji su aktuelni za ljetni period.
"Hit leta prošle, ali i ove godine je vino 'Trijumf roze", dodala je Aleksandrovićeva i rekla da im je izuzetna čast da svoja vina predstavljaju u Andrićgradu.

Predstavnik vinarije "Despotika" Jugoslav Škarić rekao je da je u Andrićgradu predstavljena vinarija iz Smederevske Palanke.
"Mi promovišemo naša domaća vina `Prokupac` i `Morava`, a ovde se premijerno mogu degustirati ova vina. `Morava` je autohtona srpska sorta koja je nastala u Sremskim Karlovcima, a `Prokupac` je stara srpska sorta koja se na ovim prostorima uzgaja vekovima", dodao je Škarić.

Vina su predstavili "Kraljevska vinarija", vinarije "Aleksandrović", "Arsenijević", "Delena", "Rogan", "Tarpoš", "Despotika", "Art vajn", "S mar", ta podrumi vina "Radovanović", "Madžić", "Stari hrast".

U okviru festivala šumadijskih vina, otvorena je izložba umjetničkih slika grupe autora od nazivom "Vino i umjetnost", na kojoj su izložena 33 djela.

Autor postavke Nebojša Savović Nes rekao je da su izložene slike, objekti, skulpture, sa različitim materijalima - papirom, staklom, drvetom, a sve ih je okupila tema vino.
"Na vaj način odajemo čast čarobnom napitku vinu i mi smo promoreti tih vina. U ovom prostoru, izložba fanstastično izgleda, jer je kvalitetan sastav", dodao je Savović.

On je napomenuo da će izložba biti otvorena mjesec dana.

Svoja djela izložili su Sergej Aparin, Dejan Babović, Žarko Vučković, Dragan Despotović, Vasilije Dolovački, Vladimir Dunjić, Željko Đurović, Velizar Krstić, LJubomir Lacković, Aleksandar M. Lukić, Saša Marjanović, Klavdija Marušič, Milan Miletić, Goran Mitrović, Predrag Peđa Milošević, Vidan Papić, Nebojša Savović Nes, Bisenija Tereščenko i Milan Tucović.

U kulturno-umjetničkom programu nastupilo je kulturno-umjetničko društvo "Oplenac" iz Topole sa spletom igara iz Šumadije, a potom bluz bend "Lesandrum trio" koji je održao mini koncert džez, bluz i evergrin muzike.

Nezavisne novine