portal o vinu

Usprkos brojnim upozorenjima, veliki broj ljudi još uvijek ne može reći "ne" cigaretama. Iako lječnici tvrde kako je prestanak pušenja jedini način da zaštite svoje zdravlje, novo istraživanje pokazuje da vas vino može zaštiti od štete koju uzrokuju cigarete.

Crno vino sadrži visok nivo fenola koji potiče stvaranje dušikovog oksida koji pomlađuje koronarne arterije. Prema studiji koju je objavio The American Journal of Medicine, čaša ili dvije crnog vina prije cigarete mogu zaštititi krvne žile i od najgorih šteta.

Međutim, istraživači njemačkog Univerziteta Saarland upozoravaju da se rezultati istraživanja ne trebaju uzeti zdravo za gotovo jer su u fokusu bili povremeni pušači, a ne ovisnici. Ipak, rezultati su pokazali da crveno vino djeluje kao štit za arterije.

Istraživači su ispitivali različite biokemijske procese u krvi i krvnim žilama 20 nepušača koji su pristali ispušiti tri cigarete. Polovina ispitanika pila je crno vino jedan sat prije pušenja sve dok im razina alkohola u krvi nije bio 0.75 promila. Uzorci krvi i urina uzeti su prije pokusa i 18 sati nakon konzumiranja cigareta. Rezultati su pokazali da ispitanici koji su konzumirali vino prije cigareta nemaju promjene na ćelijama u krvnim žilama.

Također, pušenje može utjecati i na aktivnosti telomeraza. Naime, telomeraze služe kao zaštitne kape na kromosomima, a te kape se tokom starenja mogu skratiti ili izgubiti zaštitnu sposobnost. Istražitelji su utvrdili da je djelovanje telomeraza smanjeno za 56 posto kod osoba koje nisu pile vino, dok je kod druge grupe zabilježeno smanjenje od 20 posto.

Budući da je istraživanje bilo ograničeno na mlade nepušače, nije jasno da li se rezultati odnose na starije, bolesne ili kronične pušače.