zdravica

Preporučena granica u Velikoj Britaniji je do pet čaša vina ili piva tjedno, a svatko tko pije više od te granice, navodi se u objavljenoj studiji, riskira oboljenje od težih bolesti skraćivanje svog životnog vijeka.

Konzumiranje više od deset čaša tog pića tjedno smanjuje očekivani životni vijek za dvije godine, a oni koji popiju 17 ili više čaša tjedno smanjuju svoj životni vijek za pet godina.

Istraživanje je obuhvatilo 600 tisuća pijanaca u 19 zemalja, a, nakon što je objavljeno, autori su pozvali na globalno smanjenje preporučenih granica alkohola navodeći kako konzumiranje alkohola u "sigurnim ograničenjima" predstavlja rizik.

Istraživanje je objavljeno u medicinskom časopisu The Lancet, uz dokaze da su ljudi, koji su pili umjerenu količinu, imaju 20 posto niži stupanj sigurnosti od srčanih napada.

Dr. Angela Wood s Cambridge univerziteta kazala je kako konzumiranje alkohola, ipak, mora biti uravnoteženo s drugim navikama da bi se spriječila oboljenja od smrtonosnih kardiovaskularnih bolesti.