butelje

Dragi vinoljupci koji uz vino volite i nogomet sigurno ste često proživljavali teške završnice utakmica u kojima se u zadnjim minutama, čak i sekundama doživljavaju preokreti i mijenja rezultat. Pa je zato nogomet najljepša sporedna stvar na svijetu, kao što je i vino najbolje piće, mada se zapravo nogomet i pivo više vole. Vino i nogomet imaju dosta toga zajedničkog jer poput nogometne utakmice, ni jedna berba grožđa nije ista i često se u zadnjim danima pred berbu doživljavaju šokovi, nekad pozitivni, nekad negativni. Poput nekih nogometnih klubova i neke sorte grožđa su u jednom trenutku bile zapostavljene pa su se uz puno rada vinogradara izdigle i danas igraju vrlo važnu ulogu na vinskome terenu. U tom kontekstu na hrvatskoj vinskoj sceni spomenuo bih malvaziju istarsku, pušipel i pošip.

Pjesnik i vinar

Danas bih se dotaknuo pošipa, plemenite sorta grožđa koja vuče tradiciju još od vremena starih Grka iz 4. stoljeća prije Krista. Godinama je pošip bio tipična sorta grožđa isključivo za uski dio juga Korčule. Pošip je prvo hrvatsko bijelo vino i prvo u bivšoj Jugoslaviji koje je zaštićeno još davne 1967. godine. Najbolji položaji dugi niz godina su bili oni posađeni u polju Čara i Smokvica. No, danas je situacija sasvim drukčija jer pošipa ima zasađenog i po drugim dijelovima Dalmacije kao primjerice u okolici Zadra i Šibenika te na Braču. Ova nova situacija pomogla je pošipu da se razvije u dominantnu bijelu sortu grožđa u cijeloj Dalmaciji, što je donijelo napredak jer prije petnaestak godina gotovo da niste mogli naći fin i pitak pošip već je većina bila dosta teška i često s notom oksidacije. Među prvim dobrim pošipima koje sam kušao s novim stilom bio je onaj Luke Krajančića iz Zavalatice s južnih obala Korčule. Zahvaljujući dragom prijatelju Borisu Mrgudiću s Pelješca, imao sam čast i zadovoljstvo 2012. godine posjetiti Krajančića u njegovoj maloj obiteljskoj vinariji, te proći najbolje položaje pošipa na Korčuli. Luka je čovjek koji uz vinograde i vino voli i poeziju. I sam piše pjesme pa nam je učinio čast pročitavši nam nekoliko svojih uradaka. Te pjesme su bile na lokalnom dijalektu koji je jako sličan južnoistarskom dijalektu u kojem sam i ja rođen pa sam bez problema razumio skoro sve, a izričaj mu je sličan Mati Baloti. Luka je definitivno od svih dalmatinskih vinara najviše napravio za razvoj i popularizaciju sorte grožđa pošip pa tako on danas na tržište pušta šest različitih pošipa. Danas obrađuje 5,5 hektara vinograda od čega su dva hektara od dugogodišnjih kooperanata. Svi se vinogradi nalaze u Čarskom polju, a stari su između 12 i 59 godina, rastu na vapnenačkom tlu u kojemu ima crvenice, pijeska i šljunka. Osim pošipa, uzgajaju i plavac mali od kojeg rade jako dobar plavac i rose.

Svojstva

Danas bih danas s Vama podijelio moje viđenje njihova baznog pošipa Ježinac za kojeg grožđe dolazi iz najmlađeg vinograda, a bere se krajem kolovoza te nakon berbe odležava isključivo u inox bačvi te potom još nekoliko mjeseci u boci prije nego li se pusti na tržište. Vino krasi lijepa zelenkasto žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto te se fini miris vrlo brzo širi iz čaše. Na prvo mirisanje dominira voćna nota u obliku breskve i marelice, a kasnije dolazi nota narančine korice. Na drugo mirisanje javlja se malo travnatih nota u obliku koprive, pelina i kadulje te potom mala nota avokada, dakle kompleksnost mirisa je djelomično bogata do bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane krasi ga solidna svježina te je vrlo ukusno sa srednjim tijelom. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa mu je djelomično izražena, trajnost okusa u ustima je djelomično trajna, a na aftertasteu javlja mi se ponovno nota vinogradarske breskve. Vino je fine kakvoće, harmonično i vrlo ukusno, lijepo se pije i u dobroj je formi, te ga nije potrebno čuvati već trošiti do sljedeće berbe. Enogastronomski izvrsno paše uz kapesante sa žara.

Prije petnaestak godina gotovo da niste mogli naći fin i pitak pošip već je većina bila dosta teška i često s notom oksidacije

  • Ime vina: Pošip Ježinac
  • Godina berbe: 2018.
  • Proizvođač: vinarija Krajančić
  • Lokacija: Zavalatica/ Korčula / srednja i južna Dalmacija
  • Temperatura serviranja: 8-10 °C
  • Gastro preporuka: Kapesante sa žara.
  • Ocjena: 9,1/ 10
  • Čaša: Malvazija Riedel glass.
  • Cijena (mpc): 59 kn ( Vivat-finavina.hr )
Emil Perdec | glasistre.hr