noćna

Izvoz francuskih vina srednje klase pao je zbog carina koje je SAD uveo u listopadu prošle godine uslijed spornih europskih subvencija za proizvodnju zrakoplova, izjavio je u utorak dužnosnik francuske vlade.

Francusko vino našlo se među proizvodima Europske unije, uz škotski viski i talijanski sir, pod udarom 25-postotnih američkih carina nakon što je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) Washingtonu dala zeleno svjetlo za uvođenje kompenzacijskih carina u dugotrajnom procesu zbog subvencija europskom proizvođaču aviona Airbusu.
Vidimo negativne posljedice, osobito kada su u pitanju vina srednje klase koja su najviše pogođena. Francuski sektor vina i žestokih alkoholnih pića pribojavao se toga od prošle jeseni, rekao je Jean-Baptiste Lemoyne, visoki dužnosnik francuskog ministarstva vanjskih poslova.

Nije želio navoditi brojke, napominjući da će carinska uprava u srijedu objaviti podatke o trgovini u studenom koji će otkriti prve naznake posljedica američkih carina.

SAD je najveće izvozno tržište francuskih vina. Carine će obuhvatiti isporuke čija je vrijednost u 2018. iznosila milijardu dolara.

Francuska udruga izvoznika vina upozorila je u listopadu da su vina srednje klase najviše ugrožena gubitkom tržišnog udjela u SAD-u nakon povećanja maloprodajnih cijena zbog povećanja carina.

Moguća dodatna povećanja carina

Industrija vina sprema se i za moguće dodatno povećanje američkih carina zbog odvojenog spora oko francuskog poreza na digitalne tvrtke, za koji Washington smatra da nepravedno ciljaju na američke tehnološke divove.

Washington je zaprijetio carinama u visini i do 100 posto na određene francuske proizvode, uključujući pjenušava vina poput šampanjca, čiji godišnji izvoz u Sjedinjene Države premašuje vrijednost od 700 milijuna dolara.

Francuski dužnosnik kazao je da bi SAD i Francuska trebali razgovarati, između ostalog, i na godišnjem okupljanju u organizaciji Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u švicarskom Davosu krajem siječnja, kako bi sporazumno riješili spor i izbjegli recipročne carine. Time je ponovio poruku koje je u utorak poslao francuski ministar financija.

Ponovio je i europske pozive Washingtonu na pregovore o sporazumu o subvencijama za zrakoplove. Odluka WTO-a o američkim subvencijama Boeingu očekuje se u drugoj polovini godine a mogla bi signalizirati zeleno svjetlo EU-u da i sam uvede kompenzacijske carine na uvoz iz SAD-a.