nacrt

U Popovači je sve spremno za izgradnju jedinstvene Hrvatske kuće vina, fantastičnog arhitektonskog projekta koji treba povezati bogatu tradiciju i vinarstvo Moslavine te doprinijeti promociji škrleta, autohtone sorte vina. Projekt se namjerava najvećim dijelom financirati iz fondova Europske unije.

To je samo jedan od projekata kojima se u Sisačko-moslavačkoj županiji nastoji dati zamah oživljavanju turizma. Prošle je godine u Županiji ostvaren rekordan broj noćenja - njih 120.000, a sada se razvija i projekt Kupujmo lokalno, grade biciklističke staze, unaprjeđuju lovni i lječilišni turizam.

Turistička zajednica stoga je pripremila i novi promotivni film Sisačko-moslavačke županije.
Snimati Sisačko-moslavačku županiju zbog njezine je fotogeničnosti bilo lako, ali izabrati koje kadrove uvrstiti u promotivni film, a koje ne, bilo je iznimno teško. Županija je to čije vode imaju stotine lica i čije panorame i bogatstvo biološke raznolikosti zaslužuju divljenje. Ovdašnje manifestacije slave gurmanske užitke, a gostoljubivi domaćini srce otvaraju svim dobronamjernim gostima. Poseban naglasak u filmu je stavljen na jedinstven suživot ljudi s nedirnutom prirodom. Upravo im razvoj turizma omogućuje da u svojem domu grade i vlastitu budućnost, kazala je redateljica promotivnog filma Jasenka Haleuš.

Vječna spona turista i vlasnika: Kod nas ljetuju već 40 godina

Budući da je Sisačko-moslavačka županija uistinu bogata različitim lokacijama i sadržajima, svaki gost posjet može prilagoditi vlastitim interesima. Među najpopularnijim su odredištima Park prirode Lonjsko polje u kojem se nalaze prvo europsko selo roda Čigoč te selo graditeljske baštine Krapje, Stari grad Zrinskih u Hrvatskoj Kostajnici, Sisak, Taborište i Moslavačka vinska cesta.
Sisačko-moslavačka županija savršena je za bijeg od užurbane svakodnevice te kao vikend destinacija. Goste ovdje čeka pregršt autentičnih doživljaja - uz upoznavanje lokalnog identiteta, kulturno-povijesne baštine, običaja i tradicije, tu su i izleti u Lonjsko polje, kupanje u Topuskom, kušanje moslavačkih vina i gastronomskih specijaliteta poput šarana na rašljama, rekreacija na biciklima, plovidba našim rijekama… Turisti iz inozemstva polako, ali sigurno otkrivaju naše bogatstvo različitosti, kazala je Ingrid Padjen Đurić, direktorica Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije.