berba

U vinogradima vinarije Kutjevo d.d. tokom rujna i listopada traje berba na čak 420 hektara vlastitih nasada s različitih vinogradarskih položaja, a grožđe uz stalne berače beru i dva suvremena berača grožđa.

Iako smo o ručnoj berbi grožđa i selekciji grožđa koja se pritom vrši upoznati od strane struke i medija, u Hrvatskoj je još uvijek prisutno uvriježeno i prevladavajuće mišljenje kako se u odnosu na ručnu, strojna berba negativno utječe na samu kvalitetu vina. Međutim, novija istraživanja su, ipak, pokazala kako se u uvjetima optimalnog izvođenja i uz korištenje svih prednosti strojne berbe njome mogu postići izuzetno povoljni rezultati po pitanju kvalitete vina. Kako su pitanju ručne i strojne berbe pristupili u vinariji Kutjevo d.d. reći će inženjerka agronomije i direktorica PJ Vinogradarstvo i vinarstvo, Mirela Križanović.

Prednosti berbe suvremenim beračima grožđa

Berbu smo nakon dobrih početnih parametara, započeli početkom rujna, a berači su uključeni u berbu od samog početka. Riječ je o samohodnim jednorednim beračima, koji pažljivo odvajaju bobicu od peteljke, opremljenima samonivelirajućom hidraulikom, kamerama i senzorima koji snimaju nivo terena, brzom obradom podatke prosljeđuju softveru nakon čega se pomoću laser-pilota i tempomata kontrolira ravnomjerna brzina prolaska kroz redove i sam proces ubiranja grožđa.

U trenutku kada se koš berača napuni, grožđe se prazni u traktorsku prikolicu kako bi za samo dvadesetak minuta završilo u vinariji. Ovo je važan podatak s obzirom na to da grožđe, zajedno sa svojim sokovima, iz vinograda vrlo brzo završava u vinariji na daljnjoj preradi. Po pitanju kvalitete vina i utjecaja strojne berbe, napominjemo kako je brzina kojom grožđe dolazi s trsa u podrum te nižoj temperaturi grožđa ukoliko se strojna berba provodi u hladnijem, ranojutarnjem dijelu dana ili tokom noćne berbe, iznimno bitna. Tokom najintenzivnijeg dijela berbe, kada krećemo sa berbom sorte graševina, berači beru u tri smjene, dakle rade i noću. Primjerice, da beremo ručno, imali bismo velikih problema s obzirom kako se vrijeme mijenja. Prvo sušan i topao početak rujna, zatim kišni dani i pad temperature sredinom i krajem rujna. U ovakvim uvjetima, kada vam prijete gubitci, nastanak bolesti ili truleži grožđa, svaki je sat važan. Berači nam s tog aspekta gledano donose višestruku korist, naročito ako uzmete u obzir podatak kako berač može obrati grožđe s površine od deset hektara u jednom danu. S obzirom na problematiku koja se javlja na tržištu rada, odnosno nedostatak kvalitetne radne snage, prednost strojne berbe očituje se i u lakšoj organizaciji posla te manjim troškovima.

Selekcija grožđa na vinogradarskim položajima

Koliko je segmentacija proizvodnje bitna vidi se na primjeru vinarije Kutjevo d.d. koja svojim kvalitetnim, vrhunskim i premium linijama redovito osvaja sve relevantnije domaće i inozemne nagrade.

Posvećeni smo zadržavanju stalnih vinogradarskih radnika, segmentiranoj proizvodnji, ali i ciljanoj kvaliteti vina, stoga i proizvodimo razne serije kvalitetnih, vrhunskih i premium vina. Želimo da unutar ponude odnosno kvalitete vina, svatko pronađe nešto za sebe. Spomenutu segmentaciju unutar proizvodnje postižemo tako da se na položajima Vinkomir, Hrnjevac i Vetovo, smještenim na obroncima gorja Papuk i Krndija, odrađuje posebna kontrola vinograda tokom cijele proizvodne godine, osobito tokom fenofaza razvoja vinove loze. Na vinogradarskim položajima okrećemo se održivim vinogradarskim praksama, na određenima odlučujemo se i na smanjene prinose, a tokom berbe na najboljim vinogradarskim položajima odrađuje se kontrolirana ručna berba od strane naših dugogodišnjih vinogradarskih radnika, dok se na većinom nizinskim položajima, Škomić i Oljasi, berba odrađuje kada se parametri pokažu idealnima, od ove godine suvremenim beračima, čime u kratkom vremenu s velike površine i bez rizika odnosno značajnijeg utjecaja vremenskih i ostalih neprilika dobivamo grožđe u odličnom kvalitativnom stanju.

Pažljivi smo u samoj proizvodnji, stoga točno znamo s kojeg položaja grožđe ide u kvalitetni segment, a s kojega u vrhunski odnosno premium segment. Posebne selekcije poput linija de Gotho u koje spada ovogodišnji Decanter platinum Graševina de Gotho i Pinot crni de Gotho te linija Maximo u koje spada Maximo Oro, kupaža sorti graševina i chardonnay, Maximo Nero, kupaža sorti merlot, cabernet sauvignon i syrah te Maximo Bianco, kupaža sorti graševina i traminac, dolaze s najboljih mikrolokacija i vinogradarskih položaja s posebnom pričom o samim vinogradima, terroiru i proizvodnji, međutim svjesni smo koliko je značajno držati kontinuitet u kvaliteti svih ostalih linija i toga se čvrsto držimo. Naši vjerni kupci prepoznaju trud i rad, a drago nam je da i relevantni svjetski vinski ocjenjivači spomenuto potvrđuju, poručuju iz vinarije Kutjevo.

Ponuda bogatija za ekološka vina

Vinarija Kutjevo d.d. glavni je uvoznik ekoloških vina vinarije Brič. Vinarija Brič predstavlja iznimnu vinsku priču i ostvarenje osobne vizije g. Envera Moralića, vlasnika Kutjeva d.d. Vinarija Brič predstavlja istinsku sinergiju prirode i čovjeka koje na svakom koraku otkriva zašto je od strane struke priznato kao jedan od stotinu najljepših svjetskih podruma. HoReCa kanali, a naročito eminentni ugostiteljski objekti, prepoznali su neospornu kvalitetu ekoloških vina tako da su linije Malvazije, Slatkog Muškata, Refoška, Merlota i Cabernet Sauvignona zabilježile dobre prodajne rezultate. Ekološka vina predstavljaju smjer kojim se domaća odnosno svjetska vinska proizvodnja sve više okreće, a odluka o uvrštavanju vina vinarije Brič i sve vidljivije pozicije spomenutih vina u vodećim ugostiteljskim objektima predstavljaju zaokruženu i bogatu ponudu vina kao i filozofiju ponude raznih stilova vina prema kojoj se nastoje zadovoljiti zahtjevi visokog ugostiteljstva.