logo

Prije nekoliko dana otvorene su prijave za ocjenjivanje Decanter World Wine Awards (DWWA), najpoznatije vinsko nadmetanje na planeti. Po svemu sudeći, pred organizatorima i sudijama je još jedno "pandemijsko izdanje" čuvenog ocjenjivanja koje će morati da bude prilagođeno aktuelnim sumornim okolnostima fizičkog distanciranja.

Osamnaesto po redu natjecanje DWWA donosi i neke novosti, kao što je integrirana mrežna platforma za prijave i informiranje. O drugim promjenama za sada nema govora, a najvjerojatnije će se natjecanje održati na isti način kao i prošle godine, uz oštro socijalno distanciranje sudaca i rad u prilagođenim prostorijama same redakcije časopisa Decanter.

Prošle godine pokazalo se da je ovaj način rada bio više nego odgovarajući, a jedini pravi hendikep 17. ocjenjivanja bio je izostanak većine sudaca iz inozemstva, uslijed zatvaranja granica i nemogućnosti putovanja.

Postoji mnogo vinskih natjecanja u svijetu, ali ja vjerujem da je DWWA ono na koji ljudi prvo pomisle kada kažu "ocjenjivanje vina". Po Dekanterovom natjecanju mjere se sva ostala, i na njemu se najbolje sudi. Ulažemo ogroman napor da dovedemo visokokvalificirane i specijalizirane suce, tako da je razina stručnosti koji mi nudimo apsolutno nenadmašen - rekao je Andrew Jefford, supredsjedatelj ocjenjivanja.

Ranijih godina su vinarije iz Hercegovine bilježile velike uspjehe na ovom ocjenjivanju i vraćale se s medaljama. Prošle, 2020. godine, stiglo je zlato za vino Vilinka Žilavka podruma Vilinka kod Čitluka.

Deset srebrnih medalja i 18 brončanih, i ocjena commended - pohvaljeno, preporučeno, pripala su hercegovačkih vinima u 2019. godini.