butelje

U nastavku dodjele i obilaska vinarija koje su dobile više priznanja sa 13. Županijskog natjecanja u kvaliteti vina "Vino-kap 2020." ekipa iz Udruge vinogradara, vinara i voćara iz Kaptola posjetila je Vinariju Markota u Pleternici. Kako zbog epidemioloških mjera nisu bili u mogućnosti organizirati svečanu dodjelu priznanja s ocjenjivanja vina 2020. godine, odlučili su se na obilazak pojedinih vinarija koje imaju više priznanja i pojedini šampionat u nekoj od kategoriji, a ujedno da se i pobliže upoznaju s pojedinim vinarijama koje niz godina sudjeluju u natjecanju koje Udruga "Vino-kap" organizira.

Vinarija Markota je još uvijek mlada vinarija koja je od početka krenula ozbiljno i danas već nakon desetak godina proizvodnje većih količina vina ubire rezultate pravilnog i ozbiljnog rada.

Marinko Markota, koji je zajedno sa svojim bratom Slobodanom u vlasništvu Vinarije Markota, upoznao je delegaciju sa svim karakteristikama i osnovnim podacima o vinogradima i vinariji. Obrađuju 14 ha vinograda na ponajboljoj lokaciji Starac iznad Pleternice, koji su u njihovom vlasništvu, i 20 ha vinograda na povijesnoj lokaciji Klikun koju imaju na 40-godišnjoj koncesiji. Vinograd na Klikunu tek je ovih godina u punom rodu, jer je posađen kao mladi vinograd nakon ozbiljnih i velikih uređenja zemljišta, jer je bio jako zapušten. Ukupna ulaganja u ovaj vinski biznis do danas Marinko Markota procjenjuje na 20-ak milijuna kuna. Danas je tu i veliki vinski podrum kapaciteta s više od 300 tisuća litara u inoksu i drvenim bačvama za proizvodnju i njegovanje crnih vina, posebno vina iz barique bačava. Proizvode 8 sortnih vina i nešto kupaža, a više od 80 posto proizvodnje su vrhunska, a u prodaju idu isključivo kao buteljirana vina. U novu tehnologiju se stalno ulaže, tako da imaju suvremenu aparaturu za hlađenje grožđa nakon berbe prije prešanja, sustav s dušikom koji čuva vino u inoksu od prisutnosti kisika i potpuno upravljanje hlađenjem tijeka fermentacije mošta. U hlađenim i kontroliranim fermentacijama imaju dugi tok i više od 30 dana, čime čuvaju brojna eterična ulja u grožđu. Posebno su ponosni na dva velika uređaja za maceraciju crnih sorti grožđa, te vinifikaciju u bačvama od slavonskog hrasta, koja traje i više od dvije godine. Bijela vina ne puštaju na tržište prije najmanje godinu dana odležavanja, a crna drže u bačvama na dozrijevanju i više od četiri godine.

Danas u Vinariji Markota poslove preuzimaju mlade snage, dva sina koji su se školovali za vinarsku struku i koji su uspješno uz oca Marinka savladali brojne tajne vinogradarskog i vinarskog zanata
Suočavamo se danas kao i svi iz vinarske struke sa slabom prodajom vina jer je bio slab turizam, a i restorani ne rade već mjesecima. Naša tržišta su uglavnom hoteli i restorani od Zagreba do Jadranskog mora. Prihodi su u opadanju, a naši troškovi su konstantni, jer imamo 9 stalno uposlenih radnika u sezonskim poslovima od orezivanja, tretiranja, a posebno u berbi koju obavljamo ručno zapošljavamo i 40 sezonskih djelatnika. Tu je i stalna potreba za ulaganjima jer morate pratiti tehnologiju, a još uvijek smo i mlada vinarija koja traži još puno ulaganja - ističe Marinko Markota.

Redovno dolaze sa svojim vinima na Županijsko natjecanje "Vino-kap" u Kaptol i postižu svake godine sve bolje rezultate. Imaju već i niz priznanja s ostalih natjecanja diljem Hrvatske i inozemstva. Stoga je predsjednik Udruge Vino-kap Ferdinand Novak uručio Vinariji Markota posebnu zahvalnicu za višegodišnje sudjelovanje na natjecanju, te za pomoć Udruzi u radu i organizaciji ocjenjivanja vina.

Šampionsku titulu i zlatni pehar za najbolje ocijenjeno crno vino osvojili su za cabernet sauvignon iz berbe 2016., te četiri zlatne plakete za chardonay iz berbe 2016., graševinu Starac (berba 2019.), merlot (berba 2016.), cabernet sauvignon (berba 2016.) i srebrnu diplomu za sauvignon (berba 2019.). Uručio im je enolog Josip Mesić, predsjednik ocjenjivačke komisije. Nakon uručenja, Vinarija Markota upriličila je degustaciju nagrađenih vina uz suhomesnate delicije vlastite proizvodnje. Kako je Marinko poznat kao recitator ljubavnih pjesama, a posebno pjesama o vinskom trsu i vinu, počastio je društvo i s nekoliko pjesama i poema. Degustacija je završila s muškat ružom, posebnim desertnim crnim vinom koje još nije u prodaji zbog malih količina, a uglavnom se popije na degustacijama jer su svi oduševljeni bojom, mirisom i njegovim osebujnim okusom.

Požeška kronika