objekti

Iz iločke vinarije Trs poručuju kako su najbolje priče - osobne priče, odnosno priče iz ljubavi ili pak osobne potrebe. Takve stvaraju dodanu vrijednost i imaju posebnost koja čini razliku. Baš takva je i njihova priča vezana uz nastanak vinarije Trs.

Dva prijatelja, Zlatko Bošnjak i Marijo Faletar, obiteljski su vezani uz Ilok i vinogradarstvo. Faletar nam je rekao kako su im roditelji i prije radili vinograd, no vino su proizvodili samo za osobne potrebe, dok je grožđe otkupljivao VUPIK.

Kada smo se 2003. godine odlučili na suradnju, nisam ni pomišljao kako bi ova priča mogla otići tako daleko. Ponukani situacijom oko otkupa grožđa, htjeli smo pronaći rješenje koje bi nam osiguralo da ne moramo biti ovisni o otkupu. Prije nas je u Iloku funkcioniralo nekoliko vinarija te smo dolazili u sve težu situaciju s prodajom grožđa. Kako smo imali vlastita obiteljska poljoprivredna gospodarstva, odlučili smo se korak po korak krenuti k osnivanju vlastite vinarije. U to smo vrijeme imali jedan prostor i zajedničke uređaje, a svatko je imao svoje bačve. Te godine čak nismo imali ni prešu, već smo je posudili na nekoliko dana i proizveli 20-ak tisuća litara vina - naveo je Faletar.

Širili proizvodnju

Sljedećih je godina gradio obiteljsku kuću i prvobitna je namjera bila prebaciti u nju i vinariju, a Zlatko bi ostao koristiti do tada zajednički prostor. Međutim, idućih je godina proizvodnja vina toliko porasla da su 2007. godine došli do 60-ak tisuća litara.

Izbor je potom bio jednostavan, budući da smo shvatili kako je on više posvećen proizvodnji vina, dok sam ja više bio u vinogradu. Poljoprivredna zadruga Trs u to je doba bila otvorena, s tim da je moj sadašnji partner radio sa svojim kumom, no onda smo supruga i ja preuzeli udjele od njegova kuma, aktivirali zadrugu i zapravo smo 2007. godine počeli raditi kao tvrtka - pojasnio je.

Prebacili su se u podrum Faletarove kuće koji je bio znatno veći od prostora koji su prethodno koristili, međutim narudžbe za vino sve više su ime pristizale i postali su svjesni kako im ni taj prostor dugoročno neće biti dostatan. Naime, do 2007. godine širili su vinograde i posadili sve površine koje su u njihovu vlasništvu. S druge se strane širila proizvodnja vina zbog otkupa grožđa i drugih kooperanata.

Vidjeli smo da će nam i prostor kod mene biti mali, pa smo odlučili kupiti novi prostor, ovaj u kojem se vinarija danas nalazi. Tada je s nama u posao ušao Ilija Tokić iz Sesveta, naš obiteljski prijatelj. Predložio sam mu da nam se priključi u partnerstvo kako bismo kupili kvalitetan veliki prostor, što smo i realizirali 2009. godine. U tom smo trenutku odlučili pričekati na kvalitetne potpore sve dok Hrvatska ne uđe u Europsku uniju, jer smo ocijenili kako su dostupni pretpristupni fondovi za naše potrebe loši. Ulaskom u EU otvorene su vinske omotnice i dobre potpore, pa smo se tomu intenzivno posvetili, i to nekoliko godina, te u konačnici 2019. godine izgradili i stavili u funkciju vinariju koju sada imamo - naglasio je Faletar.

Prema njegovim riječima, koristili su sredstva fondova Europske unije za više od deset projekata, što im je uvelike pomoglo da dođu do sadašnjih rezultata, kada se mogu pohvaliti novim podrumom, proširenjem kapaciteta i modernizacijom proizvodnje, sve u cilju održive kvalitete vina s obzirom na veliko povećanje kapaciteta.

Izlazak na tržište

Trenutačni kapacitet je 550 tisuća litara, od čega je godišnja proizvodnja od 300 tisuća do 350 tisuća litara. Zadruga danas ima 16 članova koji u vlasništvu imaju 70 hektara vinograda, s tim da zadruga Trs obrađuje 60 hektara i zapošljava 14 ljudi.

Faletar je istaknuo kako je vinarija Trs više od poduzetničke priče, s obzirom na to da je riječ i o odličnom primjeru ideje rada kroz zajedništvo i suradnju te u konačnici zajednički izlazak na tržište i ostvarivanje želje za kvalitetnim rezultatima.

Korona nam je, kao i mnogima drugima, donijela pad prodaje. Želim istaknuti kako smo preko Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) dobili kredit po programu Obrtna sredstva za ruralni razvoj za poduzetnike koji imaju poteškoće u poslovanju u doba korone. Kredit smo realizirali prije mjesec dana i sve je bilo odrađeno brzo i bez ikakvih peripetija. U ovom nam je trenutku problem to što posljednjih mjeseci gotovo i nema prodaje, u tom smislu su nam se spojili Božić i Uskrs, i sada je situacija znatno lošija nego prije godinu dana, kada je počela epidemija korone - rekao je.

čep

Ova uspješna vinarija izvozi vina i na zahtjevno inozemno tržište: u Australiju, Švicarsku, Poljsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Austriju i Njemačku.

Svoje viđenje ove priče iznio je i Ilija Tokić, poznatiji kao vlasnik distributera autodijelova tvrtke Tokić. Kao fizička osoba 2009. godine ušao je u partnerstvo na način da je financirao kupnju kompleksa prve vinarske zadruge u Iloku u iznosu od 1,8 milijuna kuna. Tokić je kazao kako mu je motiv ulaganja i podrške ovom projektu bila obitelj Faletar koju je upoznao dok su bili prognanici.

To je bio početni motiv, a kako volimo druženja i vino te imam i potrebe za vinom što se tiče proslava tvrtke Tokić i naših partnera, sve je polako prešlo i u određeni interes. U našem logističkom centru u Sesvetama otvoren je ugostiteljski objekt Poljoprivredne zadruge Trs. Što se tiče ovog projekta, imamo ambiciju napraviti nešto veliko i kvalitetno, jer dolaze moji poslovni partneri i prijatelji iz čitavog svijeta. Oduševljeni su Ilokom, koji im je nešto novo i nisu niti znali da nešto tako lijepo postoji u Hrvatskoj, posebice što nije toliko široj javnosti poznato - izjavio je Tokić.

Nedvojbeno je vinarija Trs pokretanjem suradnje s Tokićem kao ulagačem i strateškim partnerom dobila znatno širi krug poznanstava i tržišta. Sudionici ove uspješne priče zaključuju kako je vinarija od samoga početka priča o prijateljstvu i uspješnosti te poduzetnička priča u kojoj obitelji grade posao bez naglih skokova, ali što je još važnije i bez padova.

Priča je to o njihovoj ljubavi prema zemlji, plodnom tlu, plodovima koje zemlja može pružiti i vrhunskom vinu kao krajnjem rezultatu koji vinarija Trs želi ponuditi svakom zaljubljeniku u dobro vino i hrvatski proizvod.

Glas Slavonije