butelje

Ljubitelji svjetskog trenda predstavljanja mladih vina mogu uživati u prvom vinu iz berbe 2021. koje nam dolazi na tržište. Riječ je o mladom vinu sorte graševina proizvedenom u ograničenom izdanju.

Vino je namijenjeno prodaji tokom nadolazećih predblagdanskih i blagdanskih dana, a riječ je o želji vinarije Kutjevo da tržištu i ljubiteljima mladih vina, pruži priliku kušati izuzetno svježe, voćno i pitko vino proizvedeno od najznačajnije sorte kontinentalne Hrvatske.

Počinjemo novu vinsku sezonu ograničenim izdanjem Mlade graševine, vinom koje je nastalo iz želje približavanja kupcima, ugostiteljima i vinoljupcima tradiciju kušanja mladih vina. I ove godine, osvajanjem brojnih međunarodnih nagrada, pokazali smo kako se kvaliteta naših vina diže kroz svaku berbu, a upravo spomenutim vinom, tržištu želimo predstaviti potencijal berbe 2021. Unatoč izazovnoj godini, grožđe iz ovogodišnje berbe izuzetne je kvalitete, stoga nas veseli mogućnost ponuditi vino koje će biti svojevrsni uvid u kvalitetu koju mogu očekivati. Mlada graševina na tržište izlazi u studenom, u vrijeme kada diljem svijeta ljubitelji vina kušaju i uživaju u mladim vinima, stoga ne zaboravite uživati u Martinjskim svečanostima i predblagdanskim danima uz butelju dobrog mladog vina koje će cijeli doživljaj podići na višu razinu, poručuju iz vinarije.

Mlada graševina vino je nižih alkohola, iznimne svježine i izražene mineralnosti koju dobiva zbog posebnosti vinogradarskih položaja vinarije Kutjevo. Naglašen voćni aromatski profil uz nijanse suptilnih herbalnih nota, niski tanini i izražena svježina osvajaju na prvo kušanje.

Sama proizvodnja mladog vina zahtjevan je proces, s obzirom da se svaki korak mora pažljivo kontrolirati. Od berbe, prijema, prerade grožđa te same fermentacije, sve mora biti odrađeno gotovo savršeno. Izražen voćni karakter, kako u mirisu tako i u okusu, utječe na užitak kušanja ovakvog stila vina, a postignut je kontroliranom temperaturom fermentacije.

Izlazak na tržište ograničenog izdanja Mlade graševine događa se upravo u vrijeme tradicionalne svetkovine - Martinja, koje se u vinorodnim krajevima obilježava već desetljećima. 11. studenog je dan koji se diljem srednje Europe slavi u skladu s tradicijom i brojnim običajima. Njegovanje tradicionalnog pučkog običaja krštenja mladog vina koje je završilo fazu alkoholnog vrenja te se iz mošta pretvorilo u vino, posebno je značajno kako za nas, tako i za ostale vinogradare i vinare kutjevačkog vinogorja. Čitavo vinogorje na taj dan živi u znaku svojih vina a različitim proslavama obilježavamo simboličan dan utisnut u našu vinsku kulturu. Prilikom proslave kuša se mlado vino koje zbog posebnog okusa i karaktera ima mnoge poklonike, a prijatelji i gosti druže se u vinskim podrumima, odnosno vinogradima. Želimo da svi ljubitelji vina, diljem zemlje, kroz ograničeno izdanje osjete i proslave s nama tradiciju kušanja prvog vina nove berbe te, zajedno s prijateljima i obitelji, uživaju u svojevrsnom uvodu u nove berbe vrhunskih i premium vina čiji se izlazak na tržište očekuje kroz sljedeću godinu, poručuju iz vinarije Kutjevo.