panorama

Čak 52 tisuće četvornih metara posrnule vinarije Imota prodano je za samo 600 tisuća kuna privatniku iz Imotskog. Nije on kriv, za njega je to unosno ulaganje. Na nogama su radnici ove nekadašnje državne tvrtke. Oni godinama traže svoje pošteno zarađene plaće, kojih još nema na vidiku.

Nastala je još jedna uobičajena poduzetnička priča. Prodana je tvrtka koja nije isplaćivala plaće, radnici su na cesti, a nitko im njihov zarađeni novac, kao niti otpremnine, ne želi platiti.

Otišla sam gole guzice! Slobodno tako recite i prikažite! Tri godine idem na sezonu raditi, kao prava gospođa iz Pariza sam tamo! I svi su mi se poklonili i ruku pružili, a ovdje nitko nije rekao ni 'bok, ljudi' ni 'sretno vam bilo'. Sram ih bilo, ispričala je jedna od bivših radnica, Darinka Lešina.

Tako govore i drugi ljutiti radnici nekadašnje perjanice Imotske krajine, vinarije Imota. Državne tvrtke koja je prodana na javnoj dražbi. Ljudima duguju i po stotinu tisuća kuna.

Procijenjena vrijednost vinarije u početku je bila više od osamnaest milijuna kuna. No, u četvrtoj dražbi gotovo 52 tisuće kvadrata Imote prodano je za samo šesto tisuća kuna. Dakle, prodajna cijena iznosila je 86 lipa po kvadratu.

Svoje zarađene plaće traži sedamdesetak radnika bivše vinarije. Pozivaju sve državne institucije da provjere je li ova prodaja bila zakonita i po propisima. Vinariju je kupio Nikica Katić, poznati vinar i građevinar. Tvrdi kako je zasad plan nastaviti ideju vinarije.
Ja ne znam što radnici potražuju i od koga potražuju. Ne potražuju od mene valjda. Taj tko je prodao radnicima neka im i plati! Neću im ja platiti, kazao je novi vlasnik.

Unutar prodanog kompleksa nalazi se i dvorana Mozaik, koja je na popisu zaštićenih objekata, ističu radnici. Iz ministarstva kulture poručuju da po zakonu vlasnik treba čuvati i štititi kulturno dobro te stoga nije potrebno, a ni fizički moguće izdvojiti prostor u kojem se kulturno dobro nalazi.

Potraživanja radnika su u prvom isplatnom redu, zajedno s tražbinama Porezne uprave za poreze i doprinose u ukupnom iznosu od gotovo 22 milijuna kuna. No, prioritet ispred njih ima država. Radnicima, stoga, ostaje čekanje.
Parola je - snađi se! Ima zemlje, ima zelja, i preživjet ćemo kao i dosad, zaključila je bivša radnica.

dnevnik.hr