u podrumu

Sunčan je jesenski dan s paletom boja koje u ovo doba godine može ponuditi samo središnja Istra. Odredište nam je Nova vas nedaleko od Brtonigle i vinski podrum obitelji Ravalico ispred kojeg nekoliko automobila sa stranim registracijama ukazuju da se sve kvalitetnijom ponudom proizvoda i sadržaja koje nudi ruralna Istra polako, ali sigurno produžava vrijeme u kojem je ovaj kraj primamljiv i atraktivan turistima. Jedan od tih proizvoda svakako je kvalitetno istarsko vino koje se u obitelji Ravalico uspješno proizvodi već generacijama.

U obiteljskom spomenaru zapisano je da je ta tradicija započela 1903. godine s pradjedom Giovannijem, no ozbiljniji zaokret prema biznisu i uzlet započinje 1986. godine kada su braća Bruno i Antonio među prvima u Istri odlučiti buteljirati vina. Tako su počeli graditi prepoznatljivost koja se ubrzo proširila i daleko izvan granica njihova rodnog kraja.

U vinariji nas dočekuju Bruno, jedan od onih koji u tvrtki već neko vrijeme upravljaju poslovima, i njegov sin Francesco, magistar poljoprivrede i enologije, koji je predstavnik četvrte generacije u ovoj uspješnoj obiteljskoj priči.

Ozbiljna ulaganja

Zemlja, vinova loza i masline već su generacijama upisane u naš obiteljski DNK, a kad radiš nešto što stvarno voliš, onda posao nije napor, već zadovoljstvo i zabava, kaže Bruno Ravalico.

Da bi posao rastao i širio se, bila su nužna i ozbiljna ulaganja. Prvo se dogodilo još prije tri desetljeća, a odnosi se na opremanje vinskog podruma, što je bio logičan nastavak procesa započetog nekoliko godina ranije odlukom da se započne s buteljiranjem vina. Veliki korak i velika investicija kojom je mali obiteljski biznis trasirao svoj put prema budućnosti. Desetak godina kasnije kupljena je i beračica grožđa što je, kako kaže Bruno, bilo jako važno da bi se modernizirala i značajno ubrzala berba.

Danas se pokazuje da je to na neki način bio i vizionarski potez, jer radne snage za takve sezonske poslove na tržištu zapravo i nema. Beračica u sat vremena iz vinograda pobere šest tona grožđa, a za ručno branje, i kad bi bilo ljudi spremnih raditi, za isti bi posao bio potreban najmanje jedan dan. Svijet, pa i proizvodnja vina svake godine idu velikim koracima naprijed i mi smo svjesni da, ako namjeravamo biti konkurentni, taj napredak moramo pratiti, naglašava naš domaćin.

Ogromno obiteljsko iskustvo u proizvodnji vina počiva na tradiciji dugoj već gotovo 120 godina, no svaka generacija ugrađivala je nešto novo i trudila se pomicati granice i što se tiče količina i kvalitete proizvedenog vina, ali i razvoja samog posla.
Cilj u ovom, kao i u svakom drugom poslu, treba biti novo učenje i postajati sve bolji. Najveća greška je misliti da sve znaš, da si dosegao vrhunac i zaustaviti se u razvoju. No, to se u našem poslu događa rijetkima, jer su svi svjesni da i vrhunska vina koja proizvode mogu biti bolja. To je rezultat i zdrave konkurencije koja se izgradila među nama vinarima, jedni druge potičemo da idemo naprijed i da tržištu svake sezone predstavljamo neka nova iznenađenja iz naših vinskih podruma, kaže Bruno Ravalico.

Jedno od takvih iznenađenja je pjenušac od crne malvazije koji će, kako s ponosom kaže, u ovom vinskom podrumu proizvesti prvi u Europi. Za uzbudljive "igre" u vinskom podrumu već je neko vrijeme zadužen Francesco kojeg je obiteljski biznis usmjerio na studij poljoprivrede i enologije. U Novu Vas se vratio s puno stručnog znanja, ali i svježim idejama.

Zadovoljstvo i zabava

Moja najveća želja je bila da u podrumu napravimo nešto što nismo imali, kao što su odležana malvazija i kupaža, jer smo prije uvijek imali monosortna vina. Kao što je i moj tata kazao, ovaj posao je nama zadovoljstvo i zabava, a kroz tu zabavu i igru nastala je kupaža malvazije i cabernet sauvignona koja se pokazala doista vrhunskim vinom. Mogu reći da je rezultat čak i premašio moja očekivanja. Vina moraju biti uzbudljiva i posebna, a proizvesti takva veliko je zadovoljstvo i za nas vinare, i za one koji će nakon otvaranja butelje uživati u njima, priznaje Francesco Ravalico.

Kao i u mnogim drugim poslovima, pandemija koronavirusa, lockdown i ograničena mogućnost plasmana vina na tržište i nad poslovanje tvrtke F.&F. Ravalico vinarstvo nadvila je nešto tamnih oblaka, no zahvaljujući kreditnoj liniji HBOR-a ti su oblaci rastjerani i tvrtka je spremna dočekala normalizaciju tržišta.
Mi nismo tvornica ili ured da možemo zaključati vrata i poslati ljude na neko vrijeme doma. U vinogradima i u podrumu svakog dana ima nekakvog posla. Zahvaljujući HBOR-u uspješno smo premostili razdoblje koje bi nam inače bilo financijski vrlo zahtjevno jer smo praktički bili bez mogućnosti da ostvarujemo prihode. Nadam se da je takva situacija sad definitivno za nama i da se u potpunosti možemo posvetiti onome što volimo i što znamo raditi, a to je proizvoditi i nuditi tržištu najbolje od nas, naša vina, zaključio je Bruno Ravalico.

Glas Istre