vina

Ni ove godine, drugu za redom zbog nepovoljne epidemiološke situacije i preporučenih mjera zaštite nije održana tradicionalna vinska festa "Dani otvorenih vrata peljeških podruma".

Umjesto te manifestacije u Domu vinarske tradicije u Putnikoviću sastalo se osmero peljeških i korčulanskih enologa, agronoma i vinara, kušajući i ocjenjujući vina ovogodišnje berbe proizvedena u pelješkim vinarijama i podrumima.

U kategoriji bijelih vina najvišu ocjenu dobilo je vino od sorte maraštine Vinarije "Dubrava" Bartula Budimira, u tom naselju zapadno od Putnikovića.

Najbolju kupažu grka, pošipa, rukatca i muškata imao je vinar Anto Grgurević iz Janjine.

Najbolji rose je proizvod Poljoprivredne zadruge "Pelješki vrhovi" u Janjini, koja ima i najbolje ocijenjeno desertno vino. Najviše ocijenjeno vino sorte plavac mali proizvedeno je u vinariji Poljoprivredne zadruge "Putniković".

U ocjenjivačkom sudu bili su enologinje Antonia Mrgudić i Jasmina Ferenac Antunović i enolozi Miro Bezek i Vanja Ljubotina, vinari Anto Grgurević iz Janjine i Mato Violić Matuško mlađi iz Potomja i agronomi Zrinka Favro i Frano Mihlinić iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede na Pelješcu i Korčuli.

HRT