čaša

Segment rose vina iz godine u godinu sve je važniji na globalnom tržištu, a i u Srbiji vinari odavno razumiju kako ova svježa, mirisna i elegantna vina treba praviti u skladu sa svjetskim trendovima.

Lista rosea koji su obilježili godinu za nama znatno je osvježena u odnosu na prošlogodišnju, pa su u prvih pet isplivala neka neočekivana vina.

1. Sofia Rose 2020

Podrum braće Rajković, Župa

Zahtjevna sorta i zahtevan stil rosea izgleda da nisu bili problem timu vinarije Braća Rajković da stvori upečatljiv roze od pinot noara, kakav se ne viđa često, posebno u Župi. Tradicionalno, kada vino u tom vinogorju nije crveno ili bijelo, onda je ružica, dok je moderna tehnologija danas i ovdje dovela drugačije, nježnije stilove rosea. Ipak, vino poput Sofie Župa ranije nije imala, a vinarija Rajković, osim osvježene etikete, ponudila je i potpuno novo vino, elegantno, nježno i kompleksno.

Nije ovo jedino vino kojim se Rajkovići diče u poslednje vrijeme, ali je izvanredan dokaz kako praćenje trendova ne mora biti u sukobu s tradicijom. Višestoljetno obitelhjsko9 vinogradarsko iskustvo u ovoj župskoj kući djeluje u potpunom suglasju s modernim enološkim praksama.

Tako smo dobili vino koje donosi aromatsku voćnu zrelost s jedne, i svježinu s druge strane. Tako tipično za dobar rose od pinot noara, Sofia je raskošno voćna, ali bez imalo prezrelosti, s finim i intrigantnim začinskim aromama u pozadini. Fine strukture, svilenkaste strukture i nježnih kiselina, donosi postojanu završnicu punu crvenog voća.

2. Lex Rose 2020

Vinarija Trivanović, Fruška Gora

S novom etiketom, novim imenom i sasvim novim stilom vina, fruškogorska vinarija Trivanović Lex roseom napravila je gigantski iskorak u potpuno novi tržišni segment. Pretenciozni i karakterni rose napravljen je od shiraza, donosi papreno - začinsko svojstvo, uz mirise svježe lubenice, šipka, ribizle i zelenih citrusa. Ozbiljno vino, za ozbiljne zalogaje.

3. Mlada Simonida 2020

Vinarija Đurđić, Fruška Gora

Nježna boja, ali čvrst karakter. Lepršava svježina, ali postojan ukus. Elegantno tijelo, ali hrskave kiseline. I herbalnost svježeg začinskog bilja, i zrelost crvenog voća. I ribizle, i zrela habanero paprika. Jedno od najboljih izdanja fruškogorskog rosea, od čistog cabernet sauvignona. Vino koje se ne propušta!

4. 4 konja Debela 2020

Vinarija Zvonko Bogdan, Subotica

Navikli smo da na vrhove top ljestvica godinama unazad vinarija Zvonko Bogdan rutinski stiže sa svojim premium roseom, dok je osnovni, sada s novim imenom "4 konja debela", nekako ostajao potcijenjen, iako izvanredan, posebno za svoju cijenu! Naglašeno svjež, hrskav i vibrantan, s puno crvenog voća i malo citrusa i začina, potpuno se uklapa u sliku rosea kao prefinjenog pića za cijeli dan.

5. Edit 2020

Vinarija Bora, Levač

Vrlo mlada vinarija, s tek par etiketa na tržištu, ali sa spremnim podrumom u kome čekaju nova vina koja će uskoro na tržište. Dok ih ne dočekamo, već drugu godinu tu je sočni, moćni i voćni Edit rose, karakterom sličan svojoj imenjakinji Edit Piaf: istančan i nježan svana, ali karakteran i snažan iznutra. Puno maline, jagode, višnje i dobra struktura čine pravo stilsko osvježenje.

ekapija