sa čašom

Za svaku priču o vinu potrebna je imati vinograd, tradiciju i iskustvo. Vinograd je potrebno posaditi, tradiciju stvoriti a iskustvo steći, ovako priču počinje mladi Goran Pejčinović iz čije doslovno svake rečenice osjetite strast prema ovom, kako kažu, piću bogova ali i ljudi.

Široj javnosti, Vina Pejčinović su predstavljena na netom završenoj manifestaciji "Advent u Kiseljaku" koja je otkrila još neke nove brendove odnosno potencijalne "suvenire" Kiseljaka. Jedan od njih svakako je svakako i prvi komercijalni craft cider u BiH, nazvan Bohorina. Iako su Vina Pejčinović već neko vrijeme dostupna u brojnim ugostiteljskim objektima Kiseljaka, u zadnje vrijeme se o njima priča i na puno širem području a uskoro će, ne sumnjamo, postati odličan brend i promotor Kiseljaka na brojnim trpezama diljem BiH.

No krenimo iz početka.

Nastanak Vina Pejčinović

Ljubav prema vinu dogodila se spontano, obilazeći vinske podrume u Baranji i slušajući priče ljudi kako žive sa vinom i od vina, poželio sam i sam biti dio jedne vinske priče. Idućih par godina vino mi postaje najvažnija sporedna stvar na svijetu, a želja da upoznam sve vinske sorte i vinske regije rezultirala je neprekidnom potragom za najboljim vinima počinje svoju priču Goran te ističe kako nakon nebrojenih otvorenih boca shvaća da ne postoji najbolje vino, ali postoji puno odličnih vina od kojih je svako posebno na svoj način.
Sa svakom novom otvorenom bocom u meni je rasla želja da napravim vina onako kako ih ja vidim i doživljavam.
I u tome je uspio!

Od ideje do loze

Bez vinograda, tradicije i iskustva ali sa velikim entuzijazmom 2015. godine se zaputio po svoje prvo grožđe u Hercegovinu i započeo priča za koju ni sam, kako kaže, nije bio siguran u kojem smjeru će ići. Šest godina kasnije ima posađenih 700 loza sorte Sauvignon Blanc.
Skupilo se i ponešto iskustva, izgradila mala vinarija a nedostatak tradicije omogućit će mi da vjerujem da je sve moguće, čak i to da vinograd u Kiseljaku, na 600 metara nadmorske visine, može dati vrhunsko grožđe za vrhunsko vino nastavlja priču Goran.

Sva vina koja proizvodimo imaju samo jedan kriterij a to je pažljivo odabrano vrhunsko grožđe i puno uloženog truda i rada kako bi dobili prirodna i iskrena vina od kojih ne boli glava zaključuje priču Goran skoro pa u stihovima. Uostalom, svim amaterskim poznavateljima ali ljubiteljima vina, ova činjenica (bez glavobolje) i jeste najvažniji kriterij svakog izbora.

Osim brojnih prijatelja, i kolega po vinu, Goranu je u njegovoj životnoj strasti najveća podrška supruga Katarina koja mu se i pridružila na gore spomenutom "Adventu" i prezentaciji njihovih proizvoda poput mladog vina Chardonnay i Merlot berbe 2021., Merlota i Rajnskog Rizlinga berbe 2020.

IM | artinfo.ba