butelje

Iznimna vina vrhunske kvalitete i sjajno organizirana degustacija, teran jedno od najvećih pozitivnih iznenađenja, poručio je Ronald de Groot, glavni urednik Perswijna nakon ekskluzivne dvodnevne radionice u organizaciji Vinistre i TZ Istarske županije.

Ovaj najčitaniji nizozemski i belgijski magazin izlazi u nakladi od 12,5 tisuća primjeraka, na portalu ima više od 175 tisuća jedinstvenih posjetitelja, a u posebnom prilogu Alto Adriatico objavit će reportažu o istarskim vinima na čak 11 stranica.

S glavnim urednikom na degustaciji je bio i novinar Paul Balke, poznati vinski kritičar i autor knjige Sjeverni Jadran. Njegov prvi susret s istarskim vinima dogodio se prije 14 godina kada je počeo posjećivati Vinistru.

Izniman skok u kvaliteti

Od mog prvog susreta s istarskim vinima primjećujem veliki pomak, vinarije snažno ulažu u kvalitetu i danas Istra ima uistinu iznimna vina. Dvodnevna degustacija ponudila je vrlo zanimljiva iznenađenja. Malvazije i terani kao autohtone sorte vrlo su zanimljivi tržištu, a primijetio sam kako u Istri uspijeva više sorti pa veliki potencijal leži i u tom segmentu. Definitivno je ovaj poluotok jedan od najvažnijih dijelova sjevernog Jadrana kojeg vinski profesionalci moraju vrlo pažljivo pratiti. Ne uživam samo u vinu, nego i u tišini, ljepoti krajolika, a tu se uvijek dobro i jede, kaže Balke.

Istra je prihvatila izazov

Snažnom dvojcu Perswijna pridružio se i sommelier Jasenko Selimović koji živi u Švedskoj i upravo priprema knjigu na tom jeziku o vinima jugoistočne Europe. Među njima istarska vina dobit će posebno poglavlje.
U Švedskoj, kao i u ostalom u svim zemljama zapadne Europe navike ljubitelja vina su se promijenile. Manje se bave internacionalnim sortama, a budi se zanimanje za originalnim, autohtonim, neobičnim vinima, pa u tom smislu malvazije i terani imaju veliku šansu. Istra je jedna od najkvalitetnijih vinskih regija u ovom dijelu Europe, napravila je najveći kvalitativni skok, prihvatila je izazov, odgovorila na svjetske trendove, otvorena je prema novim idejama i tehnologijama, što proizlazi iz njezine otvorenosti prema drugim kulturama, zaključuje Selimović.

Predstavljena 72 vina iz 24 vinarije

Vinistra se predstavila sa 72 vrhunska vina iz 24 vinarije. Degustirala su se vina vinarija Benvenuti, Tomaz, Fakin, Ipša, Monte Rosso, Degrassi, Sosich Wines, Arman Marijan, Pilato, Radovan, Ivančić, Cuj, Coronica, In Sylvis Wines, Domaine Koquelicot, Marčeta, Meneghetti, Vina Laguna, Damjanić, Franković, Kabola, Cattunar, Kozlović i Matošević.

Vesele me pozitivne reakcije naših gostiju, posebno kad su u pitanju autohtone sorte malvazija i teran. Ovakav tip interaktivnih radionica pokazao se iznimno važan za promociju istarskih vina na stranim tržištima poput onog sjeverne Europe koje je relativno novo i tek ga otvaramo, iako su neki od naših vinara tamo već prisutni. Osim toga, eno-gastro ponuda jedan je od ključnih motiva dolaska u destinaciju, pa je promocija istarskih vina važan dio naše turističke priče, ističe Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre.