panorama

U nazočnosti brojnih prijatelja i gostiju, osnivač brenda Meneghetti Miroslav Plišo i njegova supruga Romana Kajfež danas su predstavili još jedan dragulj u kruni ekskluzivnog projekta Meneghetti Wine Hotel & Winery.

Uz ležerno druženje i kušanje najboljih Meneghettijevih vina svečano je otvorena nova vinarija, a novim kompleksom, koji se prostire na čak 15 tisuća četvornih metara, nekadašnja stancija Meneghetti se nakon više od dvadeset godina širenja i preoblikovanja, zaokružila kao jedinstven vinski hotel i vinarija.
Kad sam prije tridesetak godina došao u Istru odmah sam vidio koliko je ona napredna u odnosu na cijelu nam Lijepu našu. Drago mi je reći da je danas još naprednija u odnosu na ostatak zemlje što znači da ovi ljudi ovdje rade vrijedno, rade dobro i rade pametno, kazao je Miroslav Plišo zahvaljujući svima koji su pomogli da realizira ovaj projekt.

Jedan od njih bio je načelnik Edi Pastrovicchio koji je zahvalio domaćinu što je odabran upravo Bale da u njima "realizira svoj san". Nova vinarija se nalazi istočno od glavne hotelske zgrade, svega sto metara od glavnog ulaza u imanje, a kompleks se sastoji od niza u prirodi posloženih objekata.

Po dolasku posjetitelji prvo vide zgradu s dvoranom za kušanje i prostorima za nagrađivana arhivska vina i maslinova ulja u kojoj mogu kušati i kupiti probrana nagrađivana vina i maslinova ulja linije Meneghetti, proizvedena na stanciji.

U blizini nalazi se zgrada za proizvodnju vina, a nešto dalje, u podzemnom vinskom podrumu u drvenim hrastovim bačvama čuvaju se vina koja zahtijevaju dugogodišnje sazrijevanje.

Novi vinski kompleks u potpunosti je uklopljen u prirodno okruženje, te je inovativno arhitektonsko rješenje, čiji je autor arhitekt Leonid Zuban.

Radi se o zanimljivoj kombinaciji modernog i tradicionalnog koja svojim izgledom podsjeća na susjedni, najveći austrougarski obrambeni vojni kompleks Paravia - Barbariga, s utvrdama, bitnicama i ukopanim vojarnama.

Glas Istre