kušanje

Čak 273 malvazije iz deset zemalja: Hrvatske, Italije, Slovenije, Grčke, Španjolske, Njemačke, SAD-a, Portugala, Crne Gore i Srbije stigle su u Poreč na tradicionalno međunarodno ocjenjivanje u sklopu Vinistre, međunarodne izložbe vina i vinarske opreme.

Uz malvazije, pristiglo je još 257 uzoraka vina raznih sorti i 35 uzoraka rakija. Dakle, sveukupno 565 uzoraka našlo se pred komisijom.
Stoga je ove godine u Poreč došao i najveći broj ocjenjivača do sada, njih 70 iz 15 zemalja, napominjuju organizatori već 28. izdanja ove vinarske manifestacije.

Među njima su, kažu, i poznata svjetska imena poput Annemarie Foidl, predsjednice austrijskog sommelier kluba, Thomasa Costenoblea, enologa i direktora ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxelles, Izabele Kaminske, poljske blogerice i youtuberice s WSET diplomom, Igora Sotrica, britanskog sommeliera i ocjenjivača na Decanteru, Đurđice Katić, sommelierke iz Srbije, Ivana Juga, hrvatskog sommeliera i aktualnog pobjednika na hrvatskom natjecanju sommeliera...
Već nekoliko godina dolazim u Istru i Poreč i primjećujem da su iz godine u godinu vina sve bolja. Upravo smo završili s ocjenjivanjem malvazija 2020. i 2021. i mogu potvrditi da su među njima i neka velika vina, istakla je Britanka Caroline Gilby, višegodišnja predsjednica ocjenjivačkog povjerenstva Vinistre.

Novitete, napominjući da se godinama podiže i ljestvica kvalitete ocjenjivanja, otkrio je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre.
Za zlatnu medalju potrebno je imati 90 i više bodova. Uveli smo i platinum medalju za sve one iznad 95 bodova, a imamo i kategoriju Best in Show koja će pripasti najbolje ocijenjenoj malvaziji na svijetu, istaknuo je.

Šampione će, zaključio je, tradicionalno otkriti uoči manifestacije, koja se vraća u porečku dvoranu Žatika u starom terminu, od 6. do 8. svibnja.

agroklub.com