logo

Na ocjenjivanju je između 273 uzoraka malvazije iz deset zemalja, Santa Lucia Malvazija Kozlović iz berbe 2018 osvojila titulu najbolje malvazije na svijetu

Vinari iz udruge Vina Kvarnera od ocjenjivačkog suda Vinistre, najznačajnije hrvatske vinske manifestacije dobili su - fantastične ocjene. Žlahtina Gran Crue Vinarije Pavlomir dobila je 92,33 boda i osvojila zlato, ali se ujedno sasvim primakla i kategoriji svih kategorija - platinastom priznanju.

Jako smo zadovoljni s našim plasmanom. Dakako, nije do njega došlo slučajno, plod je on našeg dugogodišnjeg sustavnog rada. U našim vinogradima i podrumima uvažavamo kako našu iskustvenu komponentu, tako i saznanja koja donose tehnologija i znanost, istaknuo je Miroslav Palinkaš koji je upravo ovog proljeća krenuo u proširivanje nasada žlahtine i to za velikih pet hektara. K tome, Vinska kuća Pavlomir se prometnula i u učinkoviti edukacijski centar u kojem je više od stotinu vinara iz Županije steklo prvostupanjsku someliersku diplomu.

Od ostalih vinara iz Primorsko-goranske županije na ocjenjivanju su odlično prošla i vina iz Vrbnika i Baške. Raritetna žlahtina Sv. Ivan Ivana Katunara iz 2013. godine dobila je zlatnu medalju baš i kao najnovijih hrvatski vinski hit, crno vino Sansigot. Drugi Katunar, Antun dobio je za Sansigot također zlato, ali s još više bodova - 90,66. Zlatom su mu je okićena još dva vina - syrah te s obzirom na geografsku poziciju jedinstveno, najsjeverniji plavac na Jadranu.

Na Vinistri je sudjelovala i PZ Vrbnik koja je za svoje žlahtine osvojila srebrna odličja. Kvarnerski su vinari na Vinistri sudjelovali s 14 vina osvojivši šest zlata i osam srebra.

Na Vinistri je provedeno 13. po redu ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića - Svijet Malvazije. Na ocjenjivanju je između 273 uzoraka malvazije iz deset zemalja, Santa Lucia Malvazija Kozlović iz berbe 2018 osvojila titulu najbolje malvazije na svijetu. Santa Lucia Malvazija 2018 koja dolazi iz vinograda Santa Lucia, odnijela je ove godine uvedenu titulu Best in Show te je proglašena i najboljom u kategoriji odležanih malvazija. Od svojih prethodnica, Santa Lucia 2018 razlikuje se po tome što je godinu dana odležala u drvu.

U prvih dvadesetak godina učili smo sve što se moglo o raznim tehnikama vinifikacije, a sada je na red došlo učenje o važnosti terroirea. Moći ćemo reći da smo uspjeli tada kada neke naše položaje afirmiramo tako da ih potrošači mogu prepoznati u čaši, objasnio je Gianfranco Kozlović.

Pri kreiranju Santa Lucia Malvazije upravo to je nit vodilja - pokazati kako surađuju sorta, malvazija istarska i teritorij, točnije single vineyard Santa Lucia čiji najstariji nasadi datiraju iz 1962. godine, a u kojem se provodi i međunarodni projekt održivog upravljanja vinorodnim krajobrazima Ecovinegoals. Voditelj projekta s hrvatske strane je prof. dr. Ivan Pejić.

U kategoriji mladih malvazija najbolja je ona vinarije Dešković iz Kostanjice, dok je pravu senzaciju izazvao, čak i u vinskim krugovima Istre malo poznati mladić Paolo Agapito iz Marčanegle nedaleko Vrha i Buzeta koji je dobio nagradu za najbolji odležani teran!

Na Vinistrino ocjenjivanje vinari iz 10 zemalja poslali su ove godine rekordna 273 uzorka, ukupno 565 s destilatima, a zemlje sudionice bile su uz Hrvatsku Italija, Slovenija, Grčka, Španjolska, Njemačka, SAD, Portugal, Crna Gora i Srbija. Uzorke je ocjenjivalo 70 sudaca iz 15 zemalja, a kriteriji ovogodišnjeg ocjenjivanja bitno su postroženi: za zlatnu medalju sa je potrebno imati 90 i više bodova, uvedena je platinum medalja za vina koja dobiju više od 95 bodova kao što je otvorena i kategorija Best in Show za najbolje ocjenjene malvazije na svijetu.

Vinistra će se ove godine održati u svojoj dobro znanoj lokaciji - porečkoj dvorani Žatika od 6. do 8. svibnja, a kad su kvarnerski vinari u pitanju, izlagat će na zajedničkom štandu.

Novi list