u vinogradu

Već tradicionalno, četvrti put zaredom, Varaždinska je županija u suradnji s Općinom Cestica i Udrugom vinara i vinogradara Sveti Martin iz općine Cestica kao i Turističkom zajednicom Varaždinske županije i Turističkom zajednicom Sjever Zagorje, organizirala Županijsku berbu, na izletištu Vinotočja Županić na Lovrečan bregu.

Ovom manifestacijom kojom se označava početak sezone berbi u varaždinskom kraju čuvaju se stari običaji i njeguje tradicija, a Županija na taj način daje daljnju potporu vinarima u njihovom radu te nastojanju da im vina budu što bolja i kvalitetnija.

U branju grožđa su se tako okušali i varaždinski župan Anđelko Stričak, njegova zamjenica Silvija Zagorec, načelnik Cestice Mirko Korotaj, saborski zastupnik Predrag Štromar, načelnik Vinice Branimir Štimec i načelnik Petrijanca Željko Posavec, načelnik Vidovca Bruno Hranić, direktor TZ Varaždinske županije Goran Mališ, kao i županijski pročelnici.

Dobra kvaliteta

Domaćin manifestacije Marijan Županić, ujedno i predsjednik Udruge vinara i vinogradara Sveti Martin, istaknuo je da mu je iznimna čast biti domaćin i organizator ove berbe.
Zahvaljujem svima koji su se odazvali i pristali malo se naplezati po bregu, naberu kaj se treba nabrati, a onda i dobro popiju i pojedu. Berači su iz godine u godinu sve upitniji, nema ljudi, a grožđa ima. Urod je malo smanjen, za nekih 20 do 30 posto, ali kvaliteta grožđa je dobra - rekao je Županić.

Zamjenica župana izrazila je zadovoljstvo održavanjem ove berbe i tradicije branja grožđa.
Upravo je cestički kraj jedan od najvinorodnijih krajeva u Varaždinskoj županiji, a tradicija proizvodnje vina seže u daleku prošlost. Na ovome području imamo veliki broj vinogradara i vinara koji proizvode vrhunska vina i za to osvajaju međunarodne nagrade. Čestitam organizatoru te mu želim dobar urod - rekla je zamjenica župana te dodala kako su vina varaždinskog vinogorja izuzetno dobra i kvalitetna obzirom da je čak 38 dobivenih medalja s održane ovogodišnje izložbe vina Decanter u Londonu.

Načelnik Cestice Mirko Korotaj je naznačio kako je na području općine trećina područja pod vinogradima i tu se proizvodi vrlo kvalitetno vino: chardonnay, sauvignon, i graševina.
Imamo dosta domaćinstava koja se proizvodnjom vina bave profesionalno. Upravo će taj dio upotpunjavati turističku djelatnost općine jer kontinentalni turizam počeo se razvijati i na ovom području - rekao je Korotaj.

Manifestaciju berbe grožđa upotpunili su i tamburaški sastav, prigodni bend kao i Krunoslav Čolo, vincilir koji je vodio manifestaciju berbe grožđa.