točenje

Postoje trenuci kada ćete htjeti popiti tek čašu ili dvije vina, ali što onda s otvorenom bocom?

Nemojte odmah prosuti višak, postoje načini na koje možete otvoreno vino neko vrijeme održati 'svježim'.

Prije svega moramo znati zašto se vino uopće kvari. Sve se svodi na razinu kisika koji dolazi u kontakt sa samim vinom, kaže Cristopher Hoel, somelier i vrhunski stručnjak za vina.

Vino zahtjeva osjetljivu ravnotežu izloženosti kisiku. Kisik je presudan u procesu fermentacije i može pojačati okuse i arome vina koje se jednom otvori, ali prevelika izloženost pretvoriti će vaše vino u ocat.
Stoga se gotovo svaki savjet za očuvanje vina koji ćete naći temelji na smanjenju izloženosti vina kisiku, dodao je Hoel.

Kako produžiti "život" otvorenom vinu

1. Zatvarajte bocu odmah nakon upotrebe

Prva crta obrane vina je i najjednostavnija. Pazite da vino zatvarate odmah nakon što ste istočili dio.

Možete misliti kako je u redu držati vino otvorenim dok ispijate jednu čašu, ali što više ograničite pristup kisika vinu, to će ono duže ostati dobro.

2. Držite vino uspravno

Ako držite vino u uspravnom položaju, smanjujete površinu koja može doći u dodir s kisikom i tako se usporava proces oksidacije.

3. Nabavite neke manje boce

Ukoliko niste uspjeli popiti cijelo vino do kraja, možete ga pretočiti u manju bocu te na taj način smanjiti količinu kisika pohranjenu s vašim vinom.

4. Držite vino na hladnom i tamnom mjestu

Kisik nije jedini neprijatelj vina, štete mu i svjetlost te visoke temperature.
Pokušajte svoju otvorenu bocu držati na tamnom i hladnom mjestu. Hladnjak je obično dobro mjesto i u njemu vino može dugo ostati dobro. To usporava i proces oksidacije jer se molekuli kreću jako sporo na hladnom, rekao je Hoel i dodao da to vrijedi samo za otvorene boce, a zatvorene nije dobro čuvati u hladnjaku.

5. Uložite u sustav za očuvanje vina

Postoje dva uobičajena sustava, vakuumska crpka, koja vadi višak zraka iz otvorene boce te tako možete dodati nekoliko dana života svom otvorenom vinu, a nešto ozbiljniji metod je onaj s plinovima, dušikom i argonom.

Metoda s plinom djeluje tako da u otvorenu bocu nasprejate malo plina koji će tada stisnuti kisik te vam tako vino duže održati svježim.