u vinogradu

Svoju vinsku priču obitelj Hora započela je još 2000. godine sadnjom prvog vinograda od 3.000 trsova u Venju. Supružnici Martina i Damir nisu se nadali da će se Damirov san o vlastitom vinu i podrumu danas biti unosan obiteljski posao.

Na lokacijama Mačevo brdo, Venje i Zajčevac (Požeško-slavonska županija) imaju 2,5 hektara vinograda. Najviše graševine, čak 90 posto, a kako ne bi imali samo jednu vrstu, prije par godina odlučili su se i na proizvodnju crnog vina merlota.

Godišnje proizvedu 15.000 do 20.000 litara s otprilike dva vagona grožđa. Većinu vina plasiraju po mjestima oko Zadra, u Sukošane, Seline i Vir, a ostalo prodaju na kućnom pragu.
Zapravo smo mislili ostati neka manja vinarija jer smo i suprug i ja bili u radnom odnosu, kaže, otkrivajući kako im je, pošto posao dobro ide, u planu širenje.

Cijela obitelj uključena u posao

Martina ističe da joj, kao ženi, poslovi u vinogradu i podrumu nisu teški, a pogotovo ne sada kada su im i djeca od velike pomoći.

Srednjoj kćeri Barbari se, iako je upisala fakultet fizioterapije, sve više čini da će karijeru započeti upravo u ovom obiteljskom poslu. Najstarija Ivana odlučila se na srednju školu i fakultet vinogradarstva, vinarstva i voćarstva, dok je najmlađem članu obitelji, dvanaestogodišnjem sinu Marku želja, kada odraste, nastaviti se baviti ovim poslom.

Iako je većini vinara pandemija napravila velike štete, vinarija Hora gotovo da ju nije ni osjetila, a razlog leži upravo u maloj proizvodnji. "Vino nam je bilo rasprodano unaprijed. Restorani s kojima radimo bili su otvoreni za vrijeme sezone tako da nam se cijela berba prodala", ističe dodajući kako zbog toga nisu ni tražili potpore.

Kvaliteta njihovih vina prepoznata je i nagrađivana od samih početaka. Obično se, pojašnjava sugovornica, prijave na Festival graševine u Kutjevu gdje godinama već osvajaju zlatne i srebrne medalje. Najdraža nagrada im je ona iz 2006. kada je njihova graševina proglašena šampionom. "Tu smo bili baš jako ponosni jer smo bili mladi vinari koji se tek uče", naglašava.
image

Posljednje natjecanje na kojem su sudjelovali bilo je na nedavno održanom Zlatnom trsu u Novoj Gradiškoj gdje su osvojili nagradu za najbolje bijelo vino.

Agroklub