skupna

U HKD-u Napredak u Zagrebu predstavljena su vina Vinarije Carska vina Grgo Vasilj iz Međugorja. Vinarija korijene vuče još iz 19. stoljeća, računaju, oko 170 godina do danas. Pridjev carska dobila su jer se u ovome kraju loza uzgajala još od rimskih vremena pa su se pila i u Rimu sve do dvora Marije Terezije. A modernu proizvodnju i izlazak na pravo tržište počeli su 1994. Grgo Vasilj poznati je hercegovački vinar, a zajedno sa sinom Andrijom postigao je uspjehe koje su prepoznali kupci i stručnjaci. Prve nagrade obitelj je dobila još 1912.

Sva raskoš sorti

Na 22 hektara vinograda prosječno godišnje proizvedu oko 80.000 litara vina. U Zagrebu predstavljenih sedam vina nije na širokom tržištu, dok su žilavka i blatina fine edition u retailu.

Prezentacija koju je vodio sommellier Tomo Jakopović počela je s Carskom žilavkom Premium iz 2020. U ovom vinu je 99% žilavka, a 1% su također tradicionalne hercegovačke sorte bena i krkošija. Po reakcijama publike, to je vino sve do prezentiranja crnih sorti imalo najviše glasova "za", pa i kada je predstavljena sjajna Carska žilavka Gregorius limited edition također iz 2020. Tu se razvila živa rasprava bi li Gregorius, koji ima odlične kiseline i PH vrijednosti, trebalo ostaviti u podrumu bar još dvije godine da sazrije do kraja i pokaže svu raskoš sorte žilavka. Zaključak je, a s time se složio i Vasilj, da bi to bilo dobro, ali da su oni u poziciji da moraju izlaziti ranije, prvenstveno zbog veličine podruma. Svakako bi bilo dobro sačuvati bar tisuću ili dvije butelja koje bi od sadašnje cijene 10-ak i nešto eura u budućnosti mogle koštati i 30. Vasilj je rekao da će svakako u budućnosti ostaviti određenu količinu jer je i sam toga svjestan.

Inače, čak pet od sedam predstavljenih vina nosi imena po Andrijinoj djeci: Sophia, Gregorius, Nika, Jeanne (Iva) i David. Vasilji, osim domaće blatine, od crnih svjetskih sorti preferiraju cabernet sauvignon. Tako smo imali priliku kušati rose Niku od CS-a, Jeanne cabernet sauvignon, a u cuveeu David zastupljen je podjednako 50%, kao i blatina.

Pravi winemakeri

Davor Zdjelarević pohvalio je rad međugorskih kolega.

Ovakvu stilistiku vina kada pijemo jedno za drugim u kratkom vremenu nije lako ocijeniti. Ovdje je riječ o vrlo precizno izrađenim vinima, a Vasilji su potvrdili da su winemakeri. Enolog može imati znanje, i ima, ali ne stavlja konačnu točku na proizvedeno vino, već sam vinar. To je ovdje vidljivo - kazao je.

U Carskoj blatini premium edition 2018. zastupljeno je, uz 90% blatine, po 5% trnka i cabernet sauvignona. Vinarija ima oko 29.000 trsova blatine i 25000 cabernet sauvignona, ostalo je najvećim dijelom žilavka. Carska blatina imala je 13,5% alkohola, kao i Jeanne 2017. (CS), a David 2018. (mješavina CS-a i blatine po 50%) 15,1%. Opći je zaključak da sva ta tri vina po sadašnjim parametrima imaju potencijal za višegodišnje odležavanje.

Andrija Vasilj je u stvaranju dobrih vina naglasio i rad u vinogradu i podrum.
Morate imati dobru sirovinu, ove godine na naših 22 ha ubrali smo 120 t odličnog grožđa, a to je preduvjet da preciznim radom u podrumu dobijete ovakva vina - kazao je.

Proizvode i rakiju u manjim količinama, lozovaču i višnjevaču, orahovaču i travaricu.

Večernji list