u vinogradu

Vlado Krauthaker jedan je od utemeljitelja moderne hrvatske vinske industrije. Gospodin Krauthaker pod svojim je imenom počeo proizvoditi vino 1992. godine, što znači da kuća Krauthaker iduće godine slavi trideseti rođendan. Premda u tih trideset godina Krauthaker igra upravo pivotalnu ulogu na nacionalnoj vinskoj sceni, njegov je opus prilično teško obuhvatiti, a kamoli detaljnije upoznati.

Vinarija Krauthaker, naime, proizvodi četrdesetak etiketa buteljiranih vina od veoma mnogo različitih sorti, i u puno različitih stilova. Graševina se, primjerice, puni u osam raznih verzija.

Krauthaker uzgaja i valjda jedini slavonski tribidrag. Kako bismo napokon barem malo bolje upoznali Krauthakerov enciklopedijski portfolio, prošlu smo srijedu proveli u njegovu društvu u Kutjevu.

Prvo smo se vozili i hodali kroz najvažnije Krauthakerove vinograde, uključujući Mitrovac, Vidim, Rosenberg i Gradine. Usput smo obišli zanimljivo organiziranu vinsku sekciju Veleučilišta iz Požege, na izdvojenom položaju iznad Kutjeva, gdje se studenti uče proizvodnji vina. Veleučilište puni i prodaje tridesetak tisuća buteljki godišnje uključujući sur lie graševinu sa 16 posto alkohola. Zatim smo s Krauthakerom ručali u simpatičnom restoranu Schön Blick. Hrana je jednostavna ali kvalitetna, ukusna i preobilna.

Pa smo otišli u Krauthakerov dom, gdje se nalazi nekoliko kušaonica i stari podrum s prvim tankom iz 1992. od točno tisuću litara. Ondje smo, poslije obilaska podruma u društvu enologinje Martine Krauthaker i njena oca, probali točno 29 uzoraka Krauthakerovih vina. I jedan vinjak.

Poslije ovog opsežnog seminara o nekim od najboljih i najvažnijih hrvatskih vina, Krauthakerovi su nam prijatelji ispekli jako fine, nemasne dimljene kobasice koje su poslužili s izvrsnim ajvarom što ga je napravio sam Vlado Krauthaker. Na kraju smo još dobili kuhane kestene iz šuma na Krndiji.

Prije povratka u Zagreb obišli smo i novi veliki moderni Krauthakerov podrum u kutjevačkoj industrijskoj zoni. U dva podruma Krauthakeri sada imaju kapacitet za proizvodnju oko milijun litara vina. Trenutno proizvode između 500 i 600 tisuća litara. Ove su godine pojedina vina prodali doslovno do zadnje boce, pa zato na tastingu nismo dobili pjenušac Juliu, ni dosta impresivni Nebbiolo, jedno od najboljih hrvatskih crnih kontinentalnih vina.

Evo nekoliko zabilješki s ovog seminarskog kušanja vina iz Krauthakerova portfolia. Zabilješke ne objavljujemo kronološkim nego vrijednosnim redom. Graševine iz izborne berbe prosušenih bobica iz 1994. i 2017. najimpresivnija su vina koja smo probali.

Berba 1994. koja je 1995. godine pobijedila na zagrebačkoj Vinoviti, apsolutno je senzacionalna i danas vrijedi čistih sto bodova. Njen je bouquet intenzivan, prepun meda, suhog voća i cvijeća. Struktura je i dalje čvrsta, tekstura gusto uljasta ali nimalo ljepljiva, a okus meden, orašast, beskrajno dug i koncentriran. Ovo vino pokazuje da graševine u slatkim formama imaju doslovno bezgraničan rok trajanja. Izborna Graševina iz 2017. mogla bi dosegnuti slavu svoje prethodnice iz 1994.

Crni pinot iz 2020. treće je najimpresivnije vino, koje smo kušali kod Vlade Krauthakera. Radilo se, naravno, u uzorku iz bačve, budući da lanjski pinot još nije buteljiran. Prije otprilike godinu i pol gospodin Krauthaker pričao nam je kako su crni pinoti njegova najnovija opsesija. Vino iz 2018. već je veoma dobro, no vino iz 2020. moglo bi postati briljantno: riječ je o jednom od možda samo dva hrvatska crna pinota koji ujedinjuju intenzivnu voćnost, ozbiljnu strukturu velikog vina i baršunasto-svilenkastu teksturu, zbog koje obožavamo pinot noir.

Crni pinot iz 2020. potencijalno je remek djelo. Syrah iz 2018. školski miriše po crnom papru, jako je zreo, prilično gust izvrsno ide uz steakove. Mercsovi koje smo kušali standardno su fini; Krauthakerova kupaža merlota i cabernet sauvignona već se godinama ubraja među omiljena hrvatska restoranska crna vina. No, iznenadio nas je Chardonnay Rosenberg iz 2020. sa znatno manje utjecaja barriquea nego bilo koja prethodna berba ovog popularnog vina. Chardonnay Rosenberg iz 2020. značajan je iskorak prema modernitetu i svježini.

Graševina i zelenac iz konoserske linije Kuvlakhe velika su macerirana vina svjetskog ranga: Krauthaker u Kuvlakhe uopće ne dodaje sumpor, pa ga ne može proizvoditi svake godine. Graševina Mitrovac iz 2017. bila je svježa, prilično zaokružena, i mineralno slana.

Među manje popularnim sortama odličan je dojam ostavio zlatni, bogati, aromatični Verduzzo iz 2020. godine, dok Blauburger bojom i aromatikom asocira na teran. Na kraju smo kušali Krauthakerov vinjak, koji je značajno zaokruženiji i elegantniji nego prije tri godine kad smo ga prvi put probali u lošinjskom restoranu Alfred Keller.

Vlado Krauthaker proizvodi zaista mnogo različitih vina, i neprekidno eksperimentira s netipičnim sortama. Nedavno je zasadio i četiri hibrida. No, ono što fascinira jest činjenica da su baš su sva njegova vina, i ona komercijalna, i ona komplicirana i ona prirodna, tehnički potpuno besprijekorna.

A najbolje butelje i dalje spadaju u najuži vrh hrvatske vinske scene, o čemu svjedoče Decanterove zlatne medalje i suradnja s restoranima poput Fat Ducka.

Kult Plave Kamenice