prezentacija

U Mađarskoj je održana prekogranična konferencija vinogradara i vinara s Vinske ceste Križevci-Kalnik-Orehovec i Vinske ceste Villány-Siklós, kao drugo od dva projektna događanja kojima je cilj poticanje jače suradnje između mađarskih i hrvatskih vinara te razmjena znanja i iskustava, kao i problema s kojima se susreću u uzgoju vinove loze i proizvodnji vina, radi postizanja boljih rezultata i unaprjeđenja poslovanja.

Konferencija je dio projekta "Cross-border-wine routes 2", koji je odobren za sufinanciranje od strane Europske unije u okviru Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. godine, a provode ga glavni korisnik Grad Križevci i projektni partner Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. u razdoblju od 1.9.2020. godine do 31.08.2022. godine.

Glavni cilj projekta je stvaranje prepoznatljive slike prekogranične regije Mađarska-Hrvatska kao vinske regije kroz daljnji razvoj, pozicioniranje i brendiranje postojećih vinskih cesta Križevci-Kalnik-Orehovec i Villány-Siklós, čime se osigurava porast njihove atraktivnosti i rast turističkih kapaciteta, radi generiranja porasta broja posjetitelja u regiji, produženja njihovog boravka i povećanja potrošnje, a njegova ukupna vrijednost iznosi 399.771,57 EUR.

Konferenciju je otvorio József Bock, predsjednik Vinske regije Villány, koji je pozdravio vinare iz Hrvatske, poželio im dobrodošlicu te izrazio želju za daljnjim razvojem suradnje.

Gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn zahvalio je mađarskim vinarima na organizaciji konferencije te istaknuo da će Grad Križevci i dalje nastaviti pružati potporu jačanju prekogranične suradnje, pozicioniranju vinske ceste Križevci-Kalnik-Orehovec, organizaciji vinsko-turističkih događanja i promociji križevačkih vinogradara i vinara.

U drugom dijelu konferencije uslijedio je obilazak vinograda i vinskih podruma članova vinske ceste te predstavljanje vinogradara i vinara s područja Villány-Siklós, razmjena znanja i iskustava između mađarskih i hrvatskih vinara.

sjever.hr | krizevci.hr